Locuințele noi, la mare căutare. Clujul și-a "îmbogățit" oferta cu 17,8%

Locuințele noi, la mare căutare. Clujul și-a "îmbogățit" oferta cu 17,8%

În cel de-al doilea trimestru al anului în curs, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe ale țării s-a menținut la un nivel stabil comparativ cu cele trei luni anterioare, arată o analiză Imobiliare.ro. 

Cerere moderată de locuințe în Cluj-Napoca

Comparativ cu perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, tendința de creștere putând fi observată în toate marile centre regionale analizate. De menționat este că, în patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.

Se caută locuințe noi 

Preferințele potențialilor cumpărători de locuințe au rămas, per ansamblu, aceleași în ultimele trei luni, majoritatea clienților înclinând, în continuare, spre proprietățile noi. Astfel, în cele șase mari centre regionale analizate, apartamentele și casele nou-construite dețin o pondere de 57% din totalul căutărilor (la fel ca în cele două trimestre anterioare). Unitățile locative finalizate după anul 2000 sunt mai populare decât cele vechi în trei centre regionale ale țării, respectiv Cluj-Napoca (unde au o cotă de piață de 74%, în creștere de la 70% trimestrul trecut), Iași (68%, în ușoară creștere de la 67%) și București (60%, în ușoară creștere de la 61%). Pe de altă parte, în celelalte trei mari orașe analizate, locuințele noi dețin o pondere importantă, dar totuși minoritară în totalul căutărilor, mai exact 47% în Timișoara, 44% în Brașov și, respectiv, 42% în Constanța.

Șantiere noi în Clujul imobiliar 

Față de primul trimestru al anului în curs, oferta de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a consemnat, per ansamblu, o creștere ușoară, mai exact de 2,5%. Creșteri la acest capitol au avut loc, însă, doar în trei dintre centrele regionale supuse analizei, anume în Cluj-Napoca (+11,2%), Iași (+5,8%) și, respectiv, București (+1,9%); în celelalte orașe au fost consemnate scăderi: -6,1% în Constanța, -0,7% în Timișoara și, respectiv, -0,1% în Brașov.

Comparativ cu perioada similară din 2018, însă, la nivelul acestor centre regionale poate fi observată o scădere a ofertei, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase centre regionale, mai exact în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%). Ca și în ultimele două trimestre, excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, mai exact cu 0,8%.

În ceea ce privește proprietățile nou introduse pe piață, numărul acestora este, per ansamblu, cu 2,2% mai mic în al doilea trimestru din 2019 comparativ cu cel dintâi. Tendința descendentă poate fi observată în patru din șase orașe, anume în Constanța (-12,9%), Timișoara (-9,7%), Brașov (-9,4%) și, respectiv, București (-5%). Pe de altă parte, creșteri ale acestui indicator au fost consemnate în Cluj-Napoca (+17,8%), dar și în Iași (+8%).

Comparativ cu perioada similară a anului 2018, volumul de noi anunțuri rezidențiale apărute în piață trimestrul trecut este, per ansamblu, ușor mai mare, la nivelul centrelor regionale analizate putând fi observat un avans anual cumulat de 0,6%. De data aceasta, creșteri au fost consemnate în trei dintre cele șase mari orașe, anume în Cluj-Napoca (+19%), Brașov (+6,7%) și Constanța (+1,8%). Scăderi au avut loc, însă, în celelalte trei, anume în Iași (-11,4%), București (-3,6%) și, respectiv, Timișoara (-0,6%).

 

 

Comenteaza