Video Foto Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj

Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Bucătarii Italieni învață tinerii clujeni cum să facă pastele "ca la carte"
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj
Maeștrii italieni pregătesc viitorii gastronomi din Cluj

Federația Bucătarilor Italieni (FBI) va promova la Cluj bucătăria mediteraneană atât în rândul ucenicilor, cât și al restaurantelor care merg pe această linie. 80 de tineri din oraș au început să fie inițiați în prepararea pastelor artizanale.  

Giovanni Baldantoni, proprietarul Palazzo Italia și secretar general al FBI – România, este deja de 25 de ani în țara noastră, “Bucătăria italiană promovează un stil de viață sănătos, este în patrimoniul UNESCO. Am început aceste cursuri la Cluj cu producerea pastelor artizanale, vom reveni în septembrie cu alt curs de paste umplute, le vom explica acestor tineri și cum se fac sosurile.

Mi-am propus ca și în România să putem avea aceste preparate cel puțin la nivelul Italiei. Există aici multe pizzerii ale căror produse sunt de slabă calitate. Clujul este un oraș important pe harta gastronomică a României, însă pentru ca un restaurant să intre în rețeaua noastră trebuie să aibă un bucătar italian sau un profesionist în gastronomie mediteraneană”.

Evită grăsimile animale

Elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Raluca Ripan (CTRR) au avut ocazia să urmărească o lecție pe viu de paste pomodoro predată de maeștrii bucătari italieni. “Pastele trebuie să fie făcute din grâu dur. Noi evităm să folosim făina prăfoasă sau grăsimile animale deoarece acestea vor fi greu digerabile, vor da dependență de zahăr și vor duce la obezitate.

Pastele nu trebuie să fie fierte prea tare pentru a nu fi grele la stomac, greu digerabile și cu efect asupra inimii. Pentru sosuri mergem pe ulei de măsline, vegetale care conțin proteine - morcov, fasole, dar și pe legume precum broccoli, spanac, chiar urzică, ce are un important aport de fier. Nu încărcăm sosul cu șuncă, cârnați, smântână. Dieta mediteraneană însemnă să mănânci puțin și echilibrat”, a explicat Enza Barbaro, președintele FBI – România.

“Elevii noștri sunt solicitați de Auchan, Panemar, La Casa. Ei primesc burse atât prin Ministerul Educației Naționale, cât și din partea agenților economici; promovăm învățământul în sistem dual, în care practica se îmbină cu teoria. La aceste cursuri participă 25 de oameni care la rândul lor vor împărtăși experiența acumulată și altor tineri”, precizează Alexandrina Lișcan, unul dintre coordonatorii proiectului CTRR.

50 de bucătari italieni, incluși în program

900 de elevi din România, dintre care 80 din Cluj, vor beneficia de cursul certificat de FBI ‘‘Cucina mediterranea, bucătăria tradiţională italiană; făina, pastele - metodologie de confecţionare artizanală şi prepararea acestora”. 50 de bucătari italieni sunt incluși în proiectul de promovare a bucătăriei mediteraneene și a unui stil de viață sănătos care se desfășoară în 12 țări.

În România parteneri sunt școli gimnaziale și școli cu profil de industrie alimentară şi gastronomie din Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Bran, Braşov, Arad, Oneşti și Cluj-Napoca. Orele de bucătărie mediteraneană se desfășoară în 16 și 17 mai la Colegiul Raluca Ripan. Tinerii învață cum se pregăteşte coca pentru paste, ce grad de umiditate trebuie să aibă, care sunt ingredientele.

Beneficiarii cursului, cu pregătire în industria alimentară, vor primi la final atestate de participare. În 22-23 mai, bucătarii italieni vor susține cursul la București, la școlile gimnaziale din sectorul 2 și în județul Ilfov. Cursul de bucătărie mediteraneană este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de existență a FBI.

Comenteaza