Magazinele vor fi obligate să reducă prețul sau să doneze alimentele aproape de expirare

Magazinele vor fi obligate să reducă prețul sau să doneze alimentele aproape de expirare

Se pregăteşte o lege pentru alimentele aproape de expirare, prin care se doreşte reducerea risipei alimentare din ţara noastră. 

În curând magazinele și restaurantele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor aproape de expirare, să doneze ce nu mai vând ori să le transforme în compost sau mâncare pentru animale. Legea împotriva risipei alimentare a primit undă verde de la comisiile de specialitate ar urma să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor, a transmis stirileprotv.ro

Potrivit datelor oficiale, într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare. Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două, trei zile, se strică. Sunt aruncate frecvent și produsele de patiserie, dar și mâncarea gătită.

Cei mai mari risipitori rămân consumatorii, deoarece mai bine de jumătate din cantitatea de mâncare care ajunge la tomberon provine din gospodării. Totuşi, după promulgarea legii, magazinele și restaurantele vor fi obligate să ia anumite măsuri înainte să arunce mâncarea.

Comercianții trebuie să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării. Aceste alimente pot fi și donate, iar cele care rămân pot fi transformate în compost sau mâncare pentru animale.

Comenteaza