Mai mult de jumătate din proprietarii români nu își declară chiriile la ANAF

Mai mult de jumătate din proprietarii români nu își declară chiriile la ANAF

Doar o treime dintre chiriaşii români ştiu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administraţia Financiară, ȋn timp ce 35% declară că au un contract nedeclarat ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o ȋnţelegere verbală.
 

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 888 de persoane din toată ţara.

Un procent apropiat, de 32%, nu ştiu dacă proprietarul a declarat sau nu contractul. De asemenea, o treime dintre românii care stau ȋn chirie spun că nu ȋşi doresc să contracteze un credit imobiliar pe termen lung, arată un sondaj Kastel Group.

Impozitele mari îi împing pe proprietari să nu declare chiriile

Ce nu ȋnţeleg majoritatea proprietarilor, dar şi o parte dintre chiriaşi, este că semnarea unui contract de ȋnchiriere poate evita dezvoltarea unor conflicte ȋntre părţi. Inexistenţa acestui contract aduce mai multe bătăi de cap, decât presupusele economii obţinute prin neimpozitarea veniturilor. Din păcate, noile modificări fiscale, care vor intra ȋn vigoare din 2023, nu ȋncurajează proprietarii să declare chiriile. Cea mai importantă schimbare va fi eliminarea cotei forfetare de 40% pentru veniturile obţinute din chirii, ceea ce se traduce printr-o creştere a impozitului cu 67%. Există, totuşi, opţiunea ca proprietarii să opteze pentru impozitarea ȋn sistem real, prin ţinerea unei contabilităţi ȋn partidă simplă a veniturilor şi cheltuielilor cu proprietăţile ȋnchiriate, ȋnsă pentru asta, vor avea nevoie de sprijinul specialiştilor. Adică, o cheltuială ȋn plus, pe care nu cred că mulţi vor fi dispuşi să o facă” - Christian Tudorache, CEO şi cofondator Kastel Group.

În cee ace priveşte moneda preferată, 67% dintre proprietari au stabilit chiria ȋn euro, 32% ȋn lei şi sub 1% ȋn alte monede. Procentul celor care ȋncasează chiria ȋn lei, la cursul zilei, este de 64%.

Circa jumătate dintre chiriaşi plătesc chiria ȋn numerar (cash), iar 22% dintre aceştia plătesc chiria atât numerar, cât şi prin transfer bancar.

Alţi 12% dintre chiriaşi achită prin transfer ȋntr-un cont de tip Revolut/Monese al proprietarului şi doar 27% exclusiv ȋntr-un cont deschis la o bancă din România.

Comenteaza