Mai puţini bani pentru "Prima Casă" în 2019

Mai puţini bani pentru "Prima Casă" în 2019

Fondurile destinate programului Prima Casă ar putea scădea în 2019, se arată în analizele Fondului Monetar Internațional.

Prin urmare, prețurile la locuințe vor stagna anul viitor.”Analiştii estimează că în 2019 preţurile locuinţelor vor stagna, eventual pot înregistra o uşoară creştere, urmând ca până în 2022, la nivelul marilor oraşe, acestea să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică. Mai mult, ROBOR – cel puţin în cazul raportării la un interval de 3 luni – nu va depăşi nivelul de 3,5%. O tendinţă interesantă în marile aglomerări urbane, care s-a remarcat în ultimele 12 luni şi se va menţine şi în viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale cu potenţial în jurul centrelor de business”, se arată într-o analiză a platformei Imobiliare.ro, realizată împreună cu RE/MAX.

9.000 de români şi-au luat locuinţă prin “Prima Casă” 2018 

În primele cinci luni ale anului 2018, în cadrul programului “Prima Casă” au fost acordate un număr de aproximativ 9.400 de garanții si promisiuni de garantare din plafonul alocat pentru 2018. Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, era deja fost utilizat în proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei.

6 din 10 beneficiari ai programului “Prima Casă” au ales achiziționarea unei locuinte de două camere, în timp ce locuinţele de trei camere ocupă locul al doilea în preferinţele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30 de procente. În topul judeţelor cu cele mai multe locuinţe achiziţionate prin program se situează zona Bucureşti - Ilfov ( peste 3.500 de locuinte), urmată de Braşov ( circa 700 de locuinte) şi la distanţă mică, de Iaşi şi Cluj.

 Programul “Prima Casă” 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: Bancpost, Banca Comerciala Roman, BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

Comenteaza