Management privat la două companii de stat clujene

Management privat la două companii de stat clujene
Primele societăţi locale cărora le va fi aplicat noul sistem vor fi Hidroserv Cluj şi Electrica Distribuţie Transilvania Nord, conform Ministerului Economiei.

Electrica Distribuţie Transilvania Nord (EDTN) şi Hidroserv Cluj vor beneficia de management privat, a anunţat ieri conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Instituţia a demarat joi procesul de recrutare a managerilor profesionişti pentru mai multe companii de stat.

MECMA a informat că procedura de implementare a guvernanţei corporative a început să fie implementată din luna mai la companiile cu capital integral sau majoritar de stat din portofoliul său. Atunci au fost identificate 48 de companii de stat "aduse într-o situaţie financiară nefavorabilă şi care au nevoie, pentru a se putea redresa economic, de manageri profesionişti şi de o distanţare faţă de mediul politic", potrivit conducerii instituţiei. Hidroserv are ca obiect de activitate lucrări de întreţinere, reparaţii şi modernizări, revizii tehnice la instalaţiile electrice.

Societatea face parte din grupul energetic controlat de Hidroelectrica Bucureşti, unic acţionar al companiei clujene. Aceasta a fost înfiinţată în august 2002 prin reorganizarea Hidroelectrica şi prin desprinderea din sucursala Hidrocentrale Cluj. Hidroserv are un capital social de 5,5 milioane de lei, divizat în 554.000 de acţiuni, îşi desfăşoară activitatea în Cluj, Bihor, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi la amenajările de hidrocentrale Someş, Criş şi Colibiţa, şi deserveşte microhidrocentralele din cele cinci judeţe. Societatea a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 36,6 milioane de lei şi un profit net de 1,6 milioane de lei, cu 333 de angajaţi. Datoriile Hidroserv se ridicau la 6,8 milioane de lei.

Cealaltă societate clujeană cuprinsă în program, EDTN, are 1,1 milioane de consumatori în şase judeţe ale Transilvaniei, iar cei mai importanţi furnizori ai săi sunt Electrica Furnizare Transilvania Nord, Elcomex, Complex Energetic Craiova, Alpiq Romenergie şi Energy Financing Team România. "Iniţial era vorba despre scoaterea la vânzare pe Bursa de Valori Bucureşti a unui pachet de 15%, însă aceasta nu s-a mai produs. Oricum, termenele fixate iniţial pentru această procedură erau depăşite", a menţionat Andrei Rusu, purtător de cuvânt al EDTN.

Adunarea Generală a Acţionarilor EDTN se va întruni pe 17 iulie pentru a vota încheierea unui contract de prestări de servicii cu Electrica şi a unui acord de mentenanţă cu FISE Electrica Serv, dar şi pentru a mandata conducerea administrativă şi executivă pentru selectarea candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie. EDTN a obţinut în 2010 o cifră de afaceri de 510 milioane de lei şi un profit de 8,5 milioane. Totalul datoriilor acesteia era de 271 de milioane de lei. Societatea clujeană avea un efectiv de 2.000 de angajaţi.

Companiile din portofoliul MECMA care vor beneficia de management privat sunt Oil Terminal; Conpet; Romgaz; Transgaz; Electrocentrale Bucureşti, Deva, Galaţi, Paroşeni; Hidroelectrica; Hidroserv Bistriţa, Cluj, Sebeş, Curtea de Argeş, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Haţeg şi Porţile de Fier; Transelectrica; Societatea Comercială pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport (SMART); Societatea de Formare a Energeticienilor din România (FORMENERG), Societatea pentru Servicii de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (TELETRANS).

Lor li se alătură Institutul de Cercetări şi Modernizări Energetice (ICEMENERG); Filiala ICEMENERG Service; Electrica; Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud; FISE Electrica Serv; Servicii Energetice Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia; Servicii Publice Certej şi Roşiamin, Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Băiţa Ştei, Conversimn, Econord Baia Mare, Oltchim, Institutul de Proiectări Chimice (IPROCHIM), Eurotest, ICEM, CNCIR, Cupru Min Abrud.

278 milioane lei

erau datoriile de la finele lui 2010 ale celor două companii clujene ce vor fi conduse de manageri privaţi.


(D.E.)

 

Etichete
Comenteaza