Managerii estimează prețuri mai mari în comerț și scăderea numărului de angajaţi în construcţii

Managerii estimează prețuri mai mari în comerț și scăderea numărului de angajaţi în construcţii
| Foto: Foto 1 (sânga): kellkinel - Deposiphotos.com / Foto 2 (dreapta): PeopleImages.com

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere a numărului de angajaţi şi prețuri mai mari în retail, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 

Managerii din economie estimează stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi în servicii, în perioada ianuarie-martie, în paralel cu scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea preţurilor în retail, potrivit sondajului trimestrial realizat de INS.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru primele trei luni din 2024 relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%) şi a numărului de angajati (sold conjunctural -1%).Pentru preţurile produselor industriale, aceştia prognozează creştere (sold conjunctural +21%).

În construcţii, activitatea va înregistra până în martie o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%), în paralel cu reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, acestea sunt estimate să crească (sold conjunctural +32 %).

Conform sursei citate, managerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat pentru primele trei luni din acest an relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi de asemenea stabil (sold conjunctural +3%). Angajatorii prognozează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), dar majorarea accentuată a preturilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%)

Comenteaza