Mănăstirea Franciscană din Gherla va fi renovată din banii Europei

Mănăstirea Franciscană din Gherla va fi renovată din banii Europei
Parohia Romano-Catolică a accesat un proiect european de 20 de milioane de lei
Mănăstirea Franciscană din Gherla va fi renovată din banii Europei
Mănăstirea Franciscană din Gherla va fi renovată din banii Europei
Mănăstirea Franciscană din Gherla va fi renovată din banii Europei

20 de milioane de lei este valoarea proiectului european finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 care vizează reabilitarea bisericii și a claustrului Mănăstirii Franciscanilor. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 2022.

”Suntem o comunitate creatoare de valori în Transilvania. Patrimoniul nostru construit face parte din patrimoniul european, iar Uniunea Europeană ne sprijină să restaurăm și să introducem în circuit monumentele noastre. Dacă reușim să introducem în circuitul turistic monumentele reabilitate, care pentru mai multe decenii au fost ascunse publicului, acestea vor deveni o parte vizibilă a culturii noastre”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler.

Acesta a vizitat șantierul pentru reabilitarea bisericii și a claustrului mănăstirii împreună cu preotul romano-catolic și arhivistul Küsmődi Attila care a prezentat proiectele privind conservarea și protejarea monumentului istoric baroc, emblematic pentru arta transilvană a sec. XVIII. Conform proiectului de restaurare, arhiva va fi accesibilă pentru cercetători, se va amenaja o bibliotecă - alături de o sală de lectură, iar pentru publicul larg se va realiza un muzeu.

”În sec. XXI, reabilitarea monumentelor nu se finalizează cu lucrările de conservare. Este importantă crearea spațiilor comunitare, folosirea monumentelor în scopuri educaționale sau pentru cercetări științifice. Este importantă și primirea vizitatorilor sau inițierea de cooperări transfrontaliere, iar acest monument va fi potrivit să răspundă unor astfel de cerințe”, a subliniat Winkler.

Europarlamentarul consideră că turismul cultural reprezintă un potențial important pentru comunitățile maghiare dispersate din Transilvania  - comunitățile szorvany – deoarece prin acesta se consolidează identitatea lor.

”Este datoria noastră să conservăm patrimoniul cultural pe care să-l transmitem următoarelor generații. În ultimii 12 ani, am reușit să atragem multe fonduri europene pentru reabilitarea patrimoniului nostru cultural. Obiectivul nostru este păstrarea și creșterea acestor fonduri și în următorul ciclu bugetar european, 2021 -2027”, a spus Winkler.

El afirmă că patrimoniul cultural maghiar are viitor doar dacă va beneficia de fonduri necesare conservării și reabilitării și dacă monumentele vor fi utilizate.

Pentru acest obiectiv este nevoie de cooperare dintre biserici, autorități locale și organizații nonguvernamentale. Proiectul a primit fonduri europene, sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj și din partea guvernului ungar.

 

 

Comenteaza