Marii producători de mobilă din Ardeal, dependenți de IKEA

Marii producători de mobilă din Ardeal, dependenți de IKEA
Fabrica de mobilă din Jucu are acționariat suedez | Foto: Ecolor

Primii trei exportatori de mobilă din România sunt Aramis și Taparo din județul Maramureș, Ecolor din Cluj, fabrici care își bazează afacerea pe vânzarea de mobilier către retailerul suedez IKEA. 

Companiile româneşti Aramis Invest din Maramureş şi Taparo din acelaşi judeţ, alături de compania Ecolor din Cluj, cu acţionariat suedez, au fost anul trecut cei mai mari exportatori de mobilă din România.

Acestea au pus umărul la livrările de 2,2 miliarde de euro de paturi, canapele sau mese realizate pe plan local, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Clasamentul celor mai mari exportatori de mobilă din România este realizat de INS după valoarea exporturilor de mobilă din 2018. INS nu oferă şi cifrele de export pentru fiecare companie în parte, ci per total sector.

Primii trei cei mai mari exportatori de mobilă din România sunt Aramis Invest, Taparo şi Ecolor Jucu, fabrici care îşi vând aproape integral producţia la export, businessul lor bazându-se în principal pe vânzarea de mobilier către IKEA.

VEZI: IKEA a deschis primul centru în Cluj

Pe de altă parte, în ultimii ani importurile au crescut considerabil pentru că producătorii nu găsesc materii prime pe plan local. Anul trecut, importurile de mobilă au avansat cu 18% faţă de anul precedent, până la 742 de milioane de euro.

Chiar şi cu creşterea importurilor, industria mobilei este una cu excedent comercial. Astfel, în 2018 excedentul comercial în sectorul mobilei s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza