Marile proiecte rezidențiale, în pierdere mare de turație. Cresc prețurile la chirii

Marile proiecte rezidențiale, în pierdere mare de turație. Cresc prețurile la chirii
Dezvoltatorii belgieni au programate proiecte la Cluj-Napoca și la București | Foto: Speedwell

În acest an se vor lansa doar 20 de proiecte rezidențiale de volum în țara noastră față de 50 în 2018, din cauza situației contradictorii de pe piață, conform statisticilor Imoteca. Unul dintre acestea este anunțat la Cluj-Napoca.

Numărul de proiecte rezidențiale de volum lansate pe piață va fi mai redus, motivul principal fiind situația “amestecată” de pe piața rezidențială, conform unei estimări a Imoteca - The Residential Experts, companie imobiliară cu un portofoliu de 7.000 de apartamente, în 2019.

“Cu toate acestea, evoluția ROBOR la trei luni are semne bune; indicele a scăzut față de sfârșitul anului trecut, cererea de locuințe rămâne foarte ridicată, iar prețurile medii solicitate pe segmentul apartamentelor s-au majorat, dar în consonanță cu tendința consemnată la nivel național, variațiile de preț au fost semnificativ mai mici decât în anii precedenți”.

Introducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de 5% pentru achizițiile multiple ar putea susține cererea de pe piață, mai ales că 2019/2020 sunt considerați ca ani în care se va livra un număr record de unități.

„Vor exista corectii de preț pe unele segmente de piață și pentru anumite produse, însă nu o criză de proporții. Pe termen mediu şi lung, impactul în ceea ce priveşte preţurile va fi inegal: vom vedea şi o creştere a pieţei de închirieri. Întrucât va deveni mai dificil să deţii o locuinţă, este posibil să urce chiriile pe termen lung”, explică Rafaela Nebreda, fondator al Imoteca.

În portofoliul companiei se află opt proiecte de volum, precum Timișoara 58 Residence, faza 3 (495 unități cu 1-3 camere), Gran Via Park București (1.000 de unități), Record Park Cluj-Napoca (236 de apartamente) și Triama Residence București, ambele ale dezvoltatorului Speedwell (Belgia).

„Proiectele mari, mai ieftine, sunt mai greu de vândut, iar cele mici, de premium, cu mai puține unități, relativ mai ușor de vândut, potențialii lor clienți nefiind dependenți de credite”, spune directorul agenției. Imoteca a fost lansată în 2002 și a traversat toate etapele pieței imobiliare din România.  

Clujul, mai mult ipoteci

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a constatat că în ianuarie au fost vândute, la nivelul întregii țări, 30.733 imobile, cu 5.457 mai puține față de decembrie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare este cu 8.749 mai mic.

Numărul ipotecilor a fost de 17.371, cu 1.055 mai mare. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București - 3.395,  Ilfov - 1.584, Cluj - 1.114.  Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună a acestui an sunt Galați - 460, Vrancea - 454, Brăila – 412.

Comenteaza