Marjă de negociere de 21% la apartament, în Cluj: "Dispui de lichidități, există deschidere din partea vânzătorului"

Marjă de negociere de 21% la apartament, în Cluj: "Dispui de lichidități, există deschidere din partea vânzătorului"

Există o diferență de 12.26% între media prețurilor apartamentelor oferite la vânzare în 2018 și media prețurilor efectiv tranzacționate, arată o analiză BlitzImobiliare.ro. Astfel, prețul mediu a fost de 1.287 euro/mp, în timp ce valoarea cerută la punerea în piață a unei oferte a fost de 1.466 euro/MP.

 

”Am observat din tranzacțiile anului precedent că există o tendință a proprietarilor de subiectivitate față de valoarea propriului apartament, de a-i supraevalua prețul, din perspectiva unor legături emoționale, ori fiind influențați de prețul cerut pe proprietăți din vecinătate, dar nu neapărat cu aceleași caracteristici”, a declarat Bogdan Petrovai, Chief Sales Manager Blitz.

Diferența de 12.26% este marja de negociere practicată în piață. Aceasta se traduce, dacă am lua o valoare medie a unui apartament de aproximativ 70.000 euro, în economii pentru cumpărător de aproape 8.500 de euro.  "Această practică se corelează cu gradul crescut de finanțare din fonduri proprii – peste 80% în cazul achizițiilor persoanelor fizice. Altfel spus, atunci când cumpărătorii dispun de lichidități, există deschidere din partea vânzătorilor pentru o abordare mai flexibilă a prețului".

Această marjă procentuală este diferită în funcție de cartier și de numărul de camere al apartamentelor. 

  • în cartierul Gheorgheni, la apartamente cu 4 camere, s-a obținut o diminuare a prețului propus inițial la vânzare cu 21.45%, scăzând astfel de la 1661 la 1535 Euro/mp;
  • o situație similară se întâlnește, de asemenea la apartamentele din zona centrală cu 3 camere, unde în piață s-au negociat prețurile cu aproape 20% în jos;
  • apartamentele cu 3 camere din cartierul Zorilor au fost tranzacționate la un preț mai redus cu peste 16%, scăzând astfel valoarea medie pe mp de la 1566 Euro cerută inițial, la 1315 Euro;
  • foarte avantajos s-au tranzacționat de asemenea și garsonierele din Gheorgheni, cu 14% preț mai redus față de cel solicitat inițial, la 1588 Euro/mp.
  • În restul cartierelor, scăderile medii de prețuri negociate de către cumpărători și vânzători se plafonează în jurul valorii de 12-15%, față de prețul cerut inițial. Minimul obținut în urma negocierii a fost înregistrat în cartierul Bună Ziua, la apartamente de 2 camere, unde s-a obținut o reducere a prețului cu puțin peste 2 procente.

 

Comenteaza