Mastodonţii de lângă lac GALERIE FOTO

Mastodonţii de lângă lac GALERIE FOTO
Mai multe clădiri înalte, de peste 10 etaje, apar în una dintre cele mai dinamice zone imobiliare a Clujului, cea a lacurilor din cartierul Gheorgheni. Majoritatea vor fi blocuri cu apartamente şi spaţii de birouri, însă acestea vor genera, la rândul lor, spaţii comerciale şi de recreere.

 
I&C Transilvania Construcţii Turda ridică un ansamblu de lux, Riviera Residence, pe 3.200 mp de teren, plus spaţii comerciale de 350 mp, la intersecţia străzilor Teodor Mihali şi Slănic. Acesta cuprinde 42 de apartamente cu două camere  (45-62 mp), 41 cu trei camere (79-100 mp) şi opt cu patru camere (120-156 mp). Ansamblul va avea bucătării americane, deschise spre living, şi dressinguri mari, dar şi un complex de spa şi wellness. Ţinta asumată a dezvoltatorului o reprezintă tinerii profesionişti şi cuplurile cu copii. Pentru a atinge statutul de clădire verde, de clasa energetică A, blocul a fost dotat cu sisteme energetice ecologice. 
 
Proiectarea acestuia a fost asigurată de biroul de arhitectură Arhimar, antreprenor general este Kesz, project manager CS Invest, iar vânzările se fac prin agenţia imobiliară Coldwell Banker Transilvania (CBT). “După cinci ani de regres şi apoi de stagnare, în prima parte a anului 2014 piaţa imobiliară clujeană înregistrează o creştere de 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Când ne referim la creştere, ne referim la creşterea cererii şi, în acelaşi timp, la creşterea numărului de apartamente noi, cu finalizare în 2014” a declarat Anamaria Burca, Branch Manager la CBT. Darea în folosinţă a Riviera Luxury Residence era programată pentru septembrie 2014.
 
Între lacurile 1 şi 3 din Gheorgheni vor apărea doi giganţi rezidenţiali, faţă în faţă. Lucrările sunt în toi şi se derulează cu repeziciune. „Am avut şi noi teren aici, dar l-am vândut până la urmă. Am auzit că de atunci a mai trecut prin câteva mâini, un investitor italian ar fi cumpărat mai multe terenuri”, povestesc două femei din cartierul Între Lacuri. Oamenii se tem că, prin apariţia celor două mari blocuri, poteca improvizată de acces către Iulius Mall va dispărea şi vor fi nevoiţi să ocolească. Park Lake este proiectat de Arhimar, dar site-ul ansamblului este încă în construcţie, deşi acesta apare pe gardurile care împrejmuiesc şantierul. 
 
Un panou informativ indică faptul că pe str. Galaţi va fi ridicat un imobil cu funcţiuni mixte (locuinţe, comerţ şi servicii) cu 10 etaje, dintre care ultimul retras. Ca beneficiar al investiţiei figurează societatea Zaharia Claudiu-Ion şi Asociaţii, constructor este City Group Zalău, proiectanţi sunt Arhimar Serv, GP Proiect, Instal Expert, NV Construct, toate din Cluj. Lucrările au început în iunie 2014, iar finalizarea ansambului se va face până în mai 2018, conform autorizaţiei eliberate de Primăria Cluj-Napoca pe 19 mai. 
 
Omul de afaceri Iulian Dascălu va inaugura în această toamnă United Business Center, a doua sa clădire de afaceri din zona lacului 1, după modelul de la Iaşi, unde există patru asemenea proiecte UBC. Ea va fi ocupată de trei chiriaşi: Genpact, Office Depot, Endava, are 11 etaje şi 10.000 mp. Imobilul se adaugă primului de acest gen din Cluj al grupului ieşean, Iulius Business Center, cu o suprafaţă construită de 8.120 mp şi cinci niveluri. Proprietarul Iulius Mall a amenajat în zona noii clădiri Iulius Parc, o investiţie de 2 milioane de euro, conform dezvoltatorului. El cuprinde spaţii de recreere, pistă de biciclete, locuri de joacă pentru copii, inclusiv o fântână arteziană în mijlocul lacului. Cealaltă jumătate a luciului de apă, al cărui teren este revendicat, a rămas neamenajată, iar primăria nu se implică până la soluţionarea acestor cazuri în instanţă.

Magnet investiţional

În acelaşi perimetru, dominat de clădirile masive ale Iulius Mall, Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universităţii Dimitrie Cantemir au apărut de-a lungul timpului mai multe ansambluri rezidenţiale, dintre care se numără Studium Green Residence (600 de apartamente) sau Vivacity Residence (155 de apartamente), altele de dimensiuni mai mici, dar şi căminele Economica 1 şi 2. Inclusiv lângă terenul de fotbal CUG a apărut un şantier. În vecinătatea UBC, trebuia să se mute într-o nouă clădire Oficiul de Cadastru. Pe de altă parte, complexul hotelier Univers T, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, şi-a primenit restaurantul şi a investit în alte dotări, planurile mergând şi spre reamenajarea bazei sale sportive de lângă lac.

Comenteaza