Maxim istoric pe bursă pentru Banca Transilvania. Valorează 2,7 miliarde de euro

Maxim istoric pe bursă pentru Banca Transilvania. Valorează 2,7 miliarde de euro

Banca Transilvania (BT) Cluj se afla la maximul istoric la Bursa de Valori București (BVB), în timp ce BRD se tranzacţiona la maximul din anul 2008.

BVB este în ultima perioadă o maşină de bătut recorduri în contextul în care indicele principal BET s-a apreciat luni pentru a patra şedinţă la rând şi a atins maximul din 2008 încoace, potrivit ZF. Și indicele energetic BET-NG se afla la un maxim istoric.

BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile din prima ligă bursieră, a urcat luni cu 1,07%, la maximul istoric de 15.272 de puncte. Luând în calcul aprecierile de luni, de la începutul anului indicele bursier BET are un avans de 29,2%.

BET-TR înregistrează în aceeaşi perioadă o creştere de 40,4%. Banca din Cluj era tranzacționată marți la 2,42 lei/acțiune, la această valoare capitalizarea sa fiind de 12,6 miliarde de lei. Capitalul social al BT este de 5,2 miliarde de lei.

Bursa și-a continuat ritmul accelerat de creștere și a înregistrat performanțe de două cifre la nivelul tuturor indicilor, conform raportului din august al BVB. Indicele BET, ce include cele mai tranzacționate 16 companii, cu excepția societăților de investiții financiare, a crescut cu 25% în primele 8 luni ale acestui an.

Tot în această perioadă indicele BET - Total Return (BET-TR), care include și dividendele oferite de companiile din BET, a înregistrat un avans de 36%. Performanța pieței a fost susținută puternic de dividende și de rezultatele pe care companiile listate le-au prezentat investitorilor.

„Evoluția pieței de capital confirmă fundamentele atractive ale acesteia. Așadar nu este o întâmplare că suntem aici, este doar o reconfirmare că există baze solide de creștere. Dincolo de perfomanța pieței, este important ca investitorii să fie conectați și la planurile pe care le avem pentru dezvoltarea acesteia pentru că urmează să anunțăm noi etape concrete care să ducă în această direcție” a declarat Adrian Tănase, director general al BVB.
„România a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piață care s-a maturizat și că poate reveni la ritmuri accelerate de creștere chiar și după perioade de stres generate de perioade de volatilitate ridicată. Mai mult, indicele BET-TR, care include și dividendele, a avut performațe anuale pozitive în echivalent lei în fiecare an de la lansare și până acum, lucru greu de egalat,” a menționat Lucian Anghel, președintele BVB.

Valoarea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni la BVB a fost de 1,46 miliarde de euro de la începutul anului până la finalul lui august. La finalul primelor opt luni, valoarea de piață a companiilor românești era de 21,8 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 34,6 miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din august.

Comenteaza