Megaproiect turistic de 190 de milioane de euro

Megaproiect turistic  de 190 de milioane de euro
Trei hoteluri, spaţii de agrement, terenuri de golf, baze de tratament, parcuri recreative şi chiar o centrală electrică vor fi construite în zona salinei, în cadrul programului Turda-Arieş.

Salina Turda, un pol de interes pentru întreaga Transilvanie, a atras anul trecut 400.000 de vizitatori, după o investiţie în modernizare de nouă milioane de euro. Programul de dezvoltare a turismului, în valoare de 150 de milioane de euro plus TVA, vizează amenajarea a trei hoteluri, reabilitarea mocăniţei, un teren de golf şi un parc zoologic.

Succesul salinei a determinat administraţia locală să meargă mai departe cu planurile de dezvoltare a turismului. În joc au intrat primăriile din Câmpia Turzii şi din alte opt comune din zonă. Miza o reprezintă un program de anvergură, Turda-Arieş, care presupune crearea unei staţiuni turistice (Turda-Durgău), proiectele Eco-Arieş şi Calea Mocăniţei, care cuprind întreaga regiune Turda şi valea râului Arieş. Programul va dura 10 ani şi va costa peste 150 de milioane de euro plus TVA. O parte a acestuia, staţiunea turistică Turda-Dârgău, a intrat în lucru, iar în cinci ani ar urma să fie finalizată. Aceasta va îngloba amenajarea Minei Anton, construcţia unui hotel de 4*, extinderea pavilionului de acces la salină, un parc recreativ, Complexul de Sănătate Salina (hotel de 3* şi bază de agrement), un teren de golf. Municipalitatea lucrează şi la reabilitarea hotelului Potaissa. Numai investiţia în staţiunea turistică este de 60 de milioane de euro, banii urmând să vină din credite bancare, parteneriate public-private, asocieri în participaţiune, finanţări pe termen lung, aportul unui fond de investiţii.

"Noi am gândit pe etape întregul proiect de dezvoltare. Salina Turda s-a dovedit un real succes şi a depăşit aşteptările noastre. A ajuns la peste 400.000 de vizitatori anul trecut, dar poate deveni, la fel de bine, un insucces. Adevăraţii furnizori de venituri nu sunt vizitatorii, ci cei care apelează la serviciile de aici, care vin şi stau 10-12 zile, care vin pentru tratament, pentru turismul balnear. Noi pe aceştia trebuie să îi atragem, iar pentru asta avem nevoie de dezvoltare, de noi investiţii", subliniază Tudor Ştefănie, primarul municipiului Turda. Societatea de administrare, Turda Salina Durgău (TSD), a avut în 2010 încasări de 4,45 milioane de lei şi un profit de 1,8 milioane. "Ceea ce s-a întâmplat în 2010 a fost o adevărată explozie. Vizitatorii au venit atât din ţară, cât şi din zona central-vest europeană. 2011 va fi anul în care lucrurile se vor aşeza, ne aşteptăm la o scădere a numărului de vizitatori. Trebuie să dezvoltăm toate unităţile, astfel încât serviciile oferite să fie mixte", subliniază directorul TSD, Ovidiu Mera.

"Proiectul se află în lucru. Se lucrează la partea de legătură cu salina, la partea exterioară. Hotelul vechi se află şi el în lucru. În 5-6 luni, sperăm să finalizăm partea de zone de tratament, noua recepţie. În partea a doua a acestui proiect vizăm extinderea capacităţii de cazare şi avem în vedere sediul fostei judecătorii sau hotelul Potaissa. Planurile urbanistice sunt aprobate. În Planul de urbanism zonal avem inclusă şi extensia de 100 ha, care presupune dezvoltarea de hoteluri, servicii, un teren de golf. Totodată, am luat în calcul un drum de legătură Turda-Câmpia Turzii, peste Arieş, astfel încât să existe o variantă pentru ruta actuală", explică Ştefănie.

"La proiectul acesta de dezvoltare lucrăm de patru ani. Este unul regional, care are ca obiectiv punerea în valoare a bogăţiei naturale din zonă. Vrem să creăm un proiect turistic autosustenabil. În acest sens, s-a creat o axă Turda-Arieş pe traseul vechii mocăniţe. Punctele forte ale proiectului sunt Salinele Durgău, cu trei mine deja modernizate, complexul Floare de Sare, axat pe Mina Anton, care are ca scop transformarea zonei într-o staţiune cu accent turistic şi balnear, centrul vechi al oraşului, Castrul Roman, Gara Mică şi sprijinirea micilor întreprinzători. Obiectivul este ca, peste 10 ani, 80% din bunurile comercializate aici să fie produse în zonă", spune Dan Ivănel, senior consultant al RTS Consult, compania care a conceput proiectul.

Primăria Turda a încheiat pe partea de infrastructură un contract de trei milioane de euro cu compania Strabag, pentru zona ştrandurilor, modernizarea căilor de acces şi o parcare. "La proiectul «Mocăniţa» s-a constituit forma juridică, perioada de realizare fiind de cinci ani. La Moldoveneşti vedem alt proiect realizabil: construirea unei centrale pentru producerea de energie electrică ce ar permite să furnizăm gratuit energie întregului complex turistic. Investiţiile continuă în centrul istoric al oraşului, unde în două luni va fi redeschis Muzeul de Istorie. Până în august vrem să terminăm renovarea Mănăstirii Mihai Vodă şi a parcului de agrement", spune primarul Turzii. Pentru finanţare, primăria negociază cu mai multe bănci, printre care se numără BCR, dar şi cu investitori privaţi.


Proiecte implementate la Turda

Parc zoologic 2,7 milioane euro
Infrastructură balneară 3,2 milioane euro
Salina Turda 6,8 milioane euro
Infrastructură centrul vechi 7,5 milioane euro
Infrastructură municipiu 8,8 milioane euro
Reabilitare drumuri 9 milioane euro

Sursa: Proiectul Turda-Arieş

 

Comenteaza