Mesaj ferm de la un “guru” al IT-ului clujean: “Trebuie să evităm impactul tehnologiei asupra mediului”

Mesaj ferm de la un “guru” al IT-ului clujean: “Trebuie să evităm impactul tehnologiei asupra mediului”

Daniel Metz, CEO al companiei informatice NTT DATA România, avertizează că introducerea masivă a tehnologiei în țară trebuie realizată cu respectarea principiului sustenabilității. Apariția pe scară largă a automobilului electric autonom și a mașinilor împărțite între utilizatori vor transforma imensele suprafețe de parcare în zone ocupate de natură și de vegetație, susține businessmanul clujean.

El spune că în următorii 10 ani România va trebui să confirme că a învățat lecțiile importante din trecut și că s-a maturizat într-un context economic de piață competitivă în țară pe un fond provocator indus de pandemie și de nevoia de construire a unui model de creștere economică, potrivit Transilvania Business.

  • “Anumite modele de business vor trebui redesenate. La nivel macro vorbim despre punerea sub semnul întrebării a conceptului de globalizare așa cum a fost perceput, despre limitele lui. Există criza semiconductorilor, a microcipurilor, care afectează global mai multe industrii, în special auto. Este un singur furnizor global în măsură să răspundă la necesitățile specifice ale unor mari consumatori de cipuri, confruntat, în momentul de față, cu imposibilitatea de a livra cantitățile solicitate. Această situație este problematică, ne-am bazat pe faptul că viața merge înainte, că totul va fi bine și că nu vor exista riscuri de acest gen. Segmentul globalizat va rămâne, dar se discută despre re-regionalizare, re-relocalizare, pentru a avea furnizori critici în apropiere, la nivel de regiune în UE, dar și la nivel global. Conceptul de redesenare a abordării globale va amprenta semnificativ următorii 10 ani”.

  • “Fenomenul de digitalizare se va integra tot mai mult în existența noastră și ar trebui să îl percepem ca pe o oportunitate, nu ca obligație. Transformarea digitală nu este o măsură administrativă luată de autorități, ci o șansă pentru noi, economie, societate, administrație, sistemul de învățământ sau medical. Una de a face lucrurile mult mai bine, de a eficientiza semnificativ și de a implica resursa umană existentă în acele zone care generează o valoare adăugată spre lumea digitală, inteligența artificială, automatizare și robotizare. Vom înregistra o reclasificare a primelor cinci economii ale lumii. SUA vor fi depășite de China, ceea ce va conduce la necesitatea poziționării Europei, inclusiv a României, în acest spațiu global complex, cu multiple interese economice, militare și de influență”.

  • “În perioada pandemiei am constatat că suntem mult mai bine pregătiți pentru digitalizare decât credeam, că instituții ale statului pot să interacționeze online cu cetățeni, entități economice, că și învățământul poate să se desfășoare în mediul online, cu avantajele și dezavantajele acestei modalități. Lumea a folosit și mai mult tehnologia, ceea ce a condus la creșterea dorinței de a utiliza-o pentru a dezvolta un viitor mai bun și pentru a asigura sustenabilitate".

  • "Dezvoltarea rapidă a automobilului electric autonom va revoluționa modul nostru de a gestiona resursele. Conceptele de sharing au început să fie tot mai prezente în rândul populației tinere și vor înlocui treptat modelul clasic, păgubos, în care deținem un număr mare de mașini, ce ocupă spații generoase de parcare și contribuie intens la poluarea orașelor. Va trebui să ne obișnuim să migrăm către conceptele moderne de transport, ce  vor aduce un progres tehnologic semnificativ. Nu văd de ce nu am avea pe viitor centrele orașelor libere de circulația auto, iar imensele suprafețe de parcare să fie ocupate de natură, vegetație”.

  • “O altă direcție este cea a transformării digitale, prin utilizarea inteligenței artificiale, RPA, conceptele de Smart Home, Smart City. Vom înregistra o creștere semnificativă a investițiilor în aceste zone, în consecință a nivelului de trai. Progresul tehnologic trebuie coroborat cu sustenabilitatea. Inovația tehnologică este pusă în slujba ființei umane, omul este în centrul fiecărui proces. Revoluția digitală impune dezvoltarea constantă a mediului de business, a pieței muncii, a nivelului de trai și bunăstării. Trebuie să ancorăm tot ceea ce facem într-un proces al sustenabilității, să facem ceva pentru a limita, pentru că a evita este acum prea târziu, impactul tehnologiei asupra mediului. Se va înregistra un salt tehnologic bazat pe progresul semnificativ al biotehnologiei și cercetării”.

  • “Noi, cei de la NTT DATA, suntem o companie globală, cu vastă experiență în utilizarea tehnologiei, care investește constant în cercetare și dezvoltare în domenii precum inteligență artificială, 5G, realitate augmentată, automatizare, Smart City, Smart Society. În România, compania a început să se implice în procesul de digitalizare a economiei de 20 de ani. Am început să fim un actor tot mai vizibil și important în digitalizarea sectorului public din România. Ne dorim să ajutăm administrația centrală și administrațiile locale să devină un partener confortabil în dialogul și în interacțiunea cu cetățenii prin construirea unei interfețe digitale performante. Ne dorim a fi un exemplu pentru întreaga industrie IT&C, nu doar prin dezvoltarea business-ului, ci și prin implicarea în comunitățile în care trăim, atât prin proiecte de digitalizare, cât și de cultură, educație, artă, sport”.
Comenteaza