Metz: “Trebuie să deschidem magazinele ca să deblocăm economia”

Metz: “Trebuie să deschidem magazinele ca să deblocăm economia”

Redeschiderea magazinelor de încălţăminte şi îmbrăcăminte ar face să circule mai mulţi bani în economie, spune directorul general al NTT DATA România.

România are nevoie de o strategie de redeschidere treptată a economiei - deja pierderile economice acumulate sunt prea mari, iar recuperarea va fi grea, susține Daniel Metz, care afirmă că întreprinderile mici și mijlocii din industria informatică pot da faliment în 2-3 luni dacă nu au activitate.

Coronavirusul a virusat economia mai grav decât s-ar crede; de aceea, ţara are nevoie de un plan bine pus la punct ca să revină treptat la viaţa economică normală, spune directorul companiei clujene de IT cu 2.000 de angajaţi, conform Mediafax.

“Spre exemplu, de a deschide treptat comerţul şi de a motiva cumpărătorii să consume, iar asta s-ar putea face prin nişte instrumente, bonificare, finanţare practic a primelor cumpărături. Degeaba deschidem fabricile şi magazinele dacă nimeni nu consumă nimic.

Redeschiderea magazinelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte ar putea începe să pompeze bani în economie. În privinţa domeniului IT, care aduce 6% din produsului intern brut cu numai 200.000 de angajaţi, cele mai afectate de criză sunt firmele mici şi mijlocii.

Au început să ducă lipsa de oxigen. În momentul în care nu ai încasări două-trei luni, firma este în faliment. În Cluj sunt deja companii care sunt în avarie şi dacă mai durează această criză, vor trebui să îşi închidă porţile.

În IT, salariul mediu este de 7.500 de lei net pe lună, de peste două ori mai mare decât leafa medie pe ţară.  IT-ul a fost sectorul-vedetă al economiei României în perioada de după criza financiară din 2008, pentru că a adus un surplus semnificativ de bani pentru revenirea economiei”, a menționat Metz.

Comenteaza