Microcentrală de 41 milioane de euro la Cluj

Microcentrală de 41 milioane de euro la Cluj
O companie italiană vrea să construiască o unitate energetică pe bază de biomasă în Bonţida, în apropierea parcului industrial Tetarom III.

Investiţia se ridică la 41 milioane de euro, iar puterea nominală a microcentralei va fi de 10 megawaţi/oră. Investitorii italieni, reprezentanţi ai unor fonduri de investiţii şi ai societăţii Romita Energie Verde (REV) s-au întâlnit ieri cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Ei susţin că la această putere nominală microcentrala va fi cea mai puternică pe bază de biomasă din România şi printre cele mai mari din Sud-Estul Europei. O parte din banii necesari, 41 de milioane de euro, sunt asiguraţi de Uniunea Europeană, iar conducerea forului judeţean, că suma furnizată de la nivel european de UE este cea mai mare acordată unei întreprinderi mici şi mijlocii. Concomitent cu producerea de energie electrică, microcentrala de la Răscruci va furniza şi energie termică la un preţ rezonabil care va putea fi utilizată de companiile din zonă. Microcentrala va folosi anual 100.000 de tone de biomasă de tip lemn şi derivată: resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie şi altele.

Construcţia microcentralei va începe în perioada următoare, finalizarea ei realizându-se în maximum 18 luni de la demararea lucrărilor. În momentul finalizării, investiţia va genera 50 de locuri de muncă, pregătirea de specialitate a personalului urmând a fi asigurată în colaborare cu Universitatea Tehnică. „Ne bucură faptul că tot mai mulţi investitori străini aleg să-şi dezvolte o afacere în judeţul nostru, al cărui potenţial este enorm, atât din punctul de vedere al forţei de lucru calificate, cât şi al facilităţilor fiscale şi infrastructurii de afaceri puse la dispoziţie", a declarat vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu.

Conform proiectului REV, pentru a avea o securizare a rezervelor de biocombustibil din surse regenerabile, compania îşi propune să exercite o opţiune pe un teren care urmează să fie utilizat pentru cultivarea de specii forestiere energetice cu ciclu scurt de creştere, care poate să ajungă la până la 6.000 ha. Investiţia beneficiază de un program de ajutor al UE pentru dezvoltare de 33 miliarde de euro în următorii opt ani. Proiectul se va ridica pe o parcelă de de 22.000 mp în interiorul unei zone industriale şi are de la autorităţile locale permisele de construc?ie, inclusiv evaluarea impactului asupra mediului şi avizul Electrica, societate care gestioneaza sistemul electric.

Mai multe investiţii italiene au fost anunţate în zonă în această perioadă. Producătorii de la Battistero îşi pregătesc instalarea în parcul industrial Tetarom III. Italienii au nevoie de 28 ha în parcul industrial de la Jucu, pe care să îşi ridice unitatea de producţie unde vor munci peste 500 de oameni, potrivit datelor transmise conducerii societăţii Tetarom. Valoarea investiţiei pentru unitatea de producţie este estimată la 50 de milioane de euro.

„ Negocierea unui astfel de contract durează de obicei între o lună şi două luni jumătate, aşa că ne aşteptăm ca într-o lună să putem să îl semnăm şi pe acesta (cu Battistero, n.red.)", a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea, pentru ZIUA de CLUJ. De asemenea, grupul De'Longhi, cel care a preluat activele producătorului de telefoane mobile Nokia, a început amenajarea halei care se transformă în unitate de producţie de aparate electrocasnice şi electronice. Ţinta de angajări este de 600-1.000 de oameni, la capacitate maximă de producţie, iar investiţia în dotările cu echipament ale halelor, de 30 de milioane de euro. În Tetarom III există contracte semnate cu încă două companii locale.

(D.E.)

 

 

Comenteaza