Mii de cereri de finanțare trimise de IMM-uri au fost evaluate de roboți. Întreprinderile pot obține până la 100.000 euro pentru digitalizare

Mii de cereri de finanțare trimise de IMM-uri au fost evaluate de roboți. Întreprinderile pot obține până la 100.000 euro pentru digitalizare

Cel mai amplu proces de digitalizare din cadrul PNRR a fost automatizat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care a apelat la roboți pentru a evalua peste 7.000 de cereri de finațare depuse de IMM-uri.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a folosit roboţi pentru a evalua cele 7.188 de cereri de finanţare depuse de IMM-uri, automatizând cel mai amplu proiect de digitalizare în cadrul PNRR, susţin reprezentanţii companiei care a furnizat ministerului soluţia.

Tailent, o companie românească de tehnologie RPA (Robotic Process Automation) e, a furnizat MIPE soluţia pentru automatizarea operaţiunilor apelului „Digitalizarea IMM-urilor Grant de până la 100.000 euro pentru adoptarea tehnologiilor digitale” din cadrul PNRR. Compania a optimizat procesele necesare gestionării eficiente a celor 7.188 de cereri de finanţare depuse, iar până în data de 22 noiembrie 2023, peste 1.000 de proiecte au fost admise la finanțare.

Potrivit unui comunicat al companiei, roboţii Tailent, implementaţi în premieră pentru România la acest nivel de o instituţie publică centrală, au automatizat operaţiunile esenţiale pentru gestionarea apelului, ajutând MIPE să accelereze etapa de evaluare tehnică şi financiară. Programul derulat de MIPE a fost creat pentru a susţine IMM-urile să adopte tehnologii digitale, oferind finanţare de până la 100.000 de euro pentru fiecare companie selectată, conform criteriilor.

„MIPE doreşte să devină un exemplu în digitalizarea operaţiunilor interne şi serviciilor oferite populaţiei, fiind printre primele instituţii publice centrale care apelează la tehnologia inovatoare RPA. Astfel, vrem să fim un exemplu nu doar pentru beneficiarii apelului, ci şi pentru toate companiile şi instituţiile publice româneşti, să le transmitem că transformarea digitală este nu doar posibilă, ci şi susţinută pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale”, a afirmat Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat în comunicat.

Ce au făcut roboții

Conform acestuia, roboţii au preluat sarcinile repetitive şi mari consumatoare de timp, ajutând în acest fel responsabilii de proiect din MIPE să se poată concentra mai bine pe relaţia cu beneficiarii.

„Pentru România este o premieră, un semnal clar dat de administraţia publică centrală că lentila pusă pe digitalizarea României este o misiune extrem de importantă, asumată şi susţinută. Este îmbucurător că utilizarea tehnologiei RPA are loc pentru prima oară chiar în cadrul unui proiect care susţine IMM-urile din România pe drumul lor către digitalizare”, a afirmat Mario Popescu, Co-Founder şi CEO Tailent.

Roboţii au avut sarcini precum gestionarea proiectelor, validarea şi prelucrarea fişierelor, deschiderea canalelor de comunicare cu beneficiari, organizarea şi procesarea documentelor, pregătirea şi susţinerea activităţilor de contractare. Mai mult, roboţii software au complementat activitatea oamenilor folosindu-se de un mediu digital, oferind interconectare şi interoperabilitate între instituţii publice cheie precum ANAF, Ministerul Finanţelor şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în baza protocolului inter-instituţional al MIPE.

Comenteaza