Miliardarul american Tim Draper: „Guvernele se concurează ca firmele”

Miliardarul american Tim Draper: „Guvernele se concurează ca firmele”
Omul de afaceri Timothy Cook Draper, celebru pentru investiţiile sale în tehnologie, sfătuieşte antreprenorii clujeni să îşi concentreze produsele şi serviciile către domeniile prost administrate şi care produc cheltuieli foarte mari, pentru a le eficientiza. Printre ele: guvernarea, sănătatea sau educaţia.

„Când mă uit la o tehnologie nouă, vreau să transform o industrie care să aibă monopol, oligopol, una cu servicii proaste la costuri mari. În domeniul financiar se poate face mult. Sănătatea, educaţia au aceleaşi probleme, iar în mediul privat se pot face lucruri bune în producţia şi distribuţia alimentelor. Cea mai risipitoare industrie este, însă, cea a guvernelor. Guvernanţii diverselor ţării nu au înţeles că se află în competiţie cu alte state, că guvernele transcend limitele teritoriale ale ţării. 
 
Dacă omul nu este mulţumit de felul în care ţara sa este administrată, pleacă în altă parte. Printr-o strategie guvernamentală agresivă de atragere a capitalului, Singapore a devenit dintr-un stat foarte sărac unul foarte bogat. Când Estonia a apelat la votul electronic, tinerii au început să voteze masiv, când s-a introdus identitatea digitală, a scăzut infracţionalitatea. Nici în SUA situaţia nu este bună: California, de exemplu, are o guvernare leneşă”, consideră Draper.  
 
După dialogul cu managerul general al companiei Telenav, Philipp Kandal, investitorul american a trebuit să facă faţă unui adevărat asalt pe holurile Casei de Cultură a Studenţilor. Într-un timp foarte scurt, numeroşi tineri care studiază la Cluj i-au prezentat pe loc produsele cu care vor să iasă pe piaţă. Nu numai că nu a refuzat pe nimeni, dar le-a oferit tuturor elementele sale de contact pentru a-l pune la curent cu planurile lor. 
 
„Să nu vă faceţi iluzii că aţi descoperit un produs absolut nou; cel puţin alte 4-5 persoane din această lume lucrează la ceva asemănător. Nu vă aruncaţi la un capital mare de pornire, nu angajaţi mulţi oameni la început şi, mai ales, nu abandonaţi dacă v-aţi înscris pe o anumită direcţie. Oricând găsiţi pe anunţurile de locuri de muncă un post de om de serviciu care să facă dimineaţă curăţenie într-un bar”, a glumit miliardarul invitat la Cluj. 

1.300 de persoane din ţară şi din străinătate, printre care lideri mondiali în investiţii, inovaţie şi tehnologie, se află la cel mai mare eveniment din Europa de Est dedicat tehnologiei, în perioada 21-24 mai. Techsylvania are două componente: un concurs şi o serie de conferinţe. Concurenţii sunt studenţi, programatori, pasionaţi de tehnologie, mulţi din străinătate. Printre invitaţii importanţi se numără Timothy Draper, unul dintre cei mai mari investitori din Silicon Valley, care a investit în companiile Tesla, Hotmail, Skype, sau fondatorul Ubuntu, Mark Shuttleworth. Conferinţa se desfăşoară pe trei direcţii: idei; produse şi implementare; fonduri şi investiţii.

Capitalism în familie
 
Născut în 1985 în San Francisco, California, Tim Draper a absolvit universităţile Harvard şi Stanford. Provine dintr-o familie de oameni de afaceri: bunicul lui, William Henry Draper Jr. a înfiinţat compania Draper, Gaither & Anderson, iar tatăl său, William Henry Draper III, a fost preşedintele Băncii de Import-Export a SUA. Tim Draper a înfiinţat compania Draper Fisher Jurvetson şi o academie cu acelaşi nume. E considerat ca inventatorul marketingului viral, prin ideea de a ataşa publicitate la finalul scrisorilor electronice pe Hotmail. Tatăl său a fost unul dintre primii investitori în Skype, unde deţinea 10%, vândută către eBay cu 4,1 miliarde de dolari. Tim Draper e unul dintre investitorii în Bitcoin, sistem de plată electronică descentralizat. 

Comenteaza