Exclusiv Video Milionarul Mircea Ilea își face parc industrial lângă Autostrada Transilvania

Milionarul Mircea Ilea își face parc industrial lângă Autostrada Transilvania
Noul obiectiv logistic din zona Autostrăzii Transilvania | Foto: UCV

Lucrările la prima hală din noul parc industrial Urbano Cluj Vest (UCV) sunt pe cale de finalizare. Obiectivul de peste 20.000 mp este amplasat lângă nodul Gilău al Autostrăzii Transilvania (A3).

“Muncă susținută. Oameni și utilaje. Acoperișul primei hale a parcului industrial UCV a fost finalizat!” au anunțat administratorii UCV. Brandul Urbano Parks aparține companiei clujene Altrade Com. Proiectul este finanțat de Banca Transilvania și conceput de Progis Consulting, fiind executat de companiile ASA Cons, Kemp, Hormann și City Group.

Acestea se ocupă de construcții, instalații, porți, anvelopare, îmbunătățiri de teren. Dezvoltatorii grupați în Urbano Parks s-au specializat în servicii pentru administrarea eficientă și sustenabilă a parcurilor industriale, strategiile de dezvoltare fiind axate pe măsuri de eficiență energetică.

Aceștia utilizează podele industriale cu o capacitate portantă de minim 5 t/mp. Modulele industriale oferă ca standard porți de andocare și drive-in, sisteme de încălzire eficiente, sisteme de ventilație automatizată, sisteme de iluminat economice cu led.

UCV va fi dezvoltat în zona Gilău – Florești și va avea acces direct la A3 și la Drumul Național 1 – European 60. Dezvoltatorii proiectului mizează și pe apropierea de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, oraș aflat la 15 km de viitorul obiectiv industrial. La celălalt capăt al tronsonului A3, la Câmpia Turzii, se află un alt parc industrial privat, REIF.

Proiectul va avea o suprafață construită de 20.736 mp, fiind de clasa A. Modulele parcului industrial se vor preta activităților de logistică și de producție ușoară, conform inițiatorilor proiectului. Suprafețele de închiriere disponibile vor fi între 1.152 și 7.488 mp.

Halele permit montarea de poduri rulante și linii asamblare, necesare activităților industriale de producție ușoară, iar configurația lor va permite montarea unor linii de asamblare automatizate necesare activităților specifice de producție ușoară. În județ există parcurile industriale publice Tetarom I-III și Cluj Innovation Park, dar și astfel de inițiative private la Dej, Turda, Câmpia Turzii sau Poieni. 

Neogen a intrat în business-ul Frisbo

Asociații UCV sunt oamenii de afaceri clujeni Mircea Vasile Ilea (46,5%) și Alexandru Paul Șerban (46,5%), alături gălățeanul Daniel Paraschiv (7%), conform portalului financiar Termene.ro. Ilea este unul dintre fondatorii fostei companii clujene de TV cablu Seltron.

El figurează ca acționar sau administrator la peste 30 de societăți din Transilvania, printre care se numără Imoinvest, Ruttrans, Hotel River Park, Orizont Confecții - județul Cluj, Hermes - Bistrița-Năsăud, Construdava, Turism Dancom – Maramureș, Frisbo Efulfillment - Brașov.

Furnizorul de servicii de depozitare și procesare a comenzilor magazinelor online Frisbo a primit acum trei ani o investiție de 500.000 de euro de la Neogen care a achiziționat adițional de la fondatori părți sociale de 100.000 de euro pentru 20%.

Frisbo gestionează procesele operaționale și logistice a 70 de business-uri din țară, localizate în orașe precum Cluj, București, Brașov, Timișoara dar și din țări precum Olanda, Elveția sau Bulgaria care vând online în România. Planul pe care îl are compania pe termen lung includea extinderea la nivel regional, uitându-se spre piețele învecinate și regionale.

Ce s-a ales de banii din vânzarea Astral

Frisbo operează hale în Brașov, București, Giurgiu și Cluj. “Frisbo poate deveni cel mai mare depozitator din Europa, fără să dețină în proprietate niciun depozit”, declara Călin Fusu, director Neogen. În 2017, Frisbo a ridicat o primă rundă de investiții de 250.000 euro la o evaluare de 1,5 milioane de euro de la Ilea.

Acesta a fost unul dintre fondatorii operatorului Astral Telecom Cluj, vândut cu peste 400 de milioane de dolari grupului UPC, tranzacţie în urma căreia acţionarii au primit între 4 şi 17 milioane de dolari. Ilea a mai fost implicat în afaceri din domeniile imobiliar, financiar-bancar, alimentaţie publică sau media.

Comenteaza