Ministerul Finanţelor scoate la vânzare TITLURI DE STAT. Cât e de rentabil să investiţi?

Ministerul Finanţelor scoate la vânzare TITLURI DE STAT. Cât e de rentabil să investiţi?
Ministerul Finanţelor Publice lansează luni, 11 iulie, emisiunea de titluri de stat pentru populaţie - Fidelis Centenar, cu scadenţa în 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Valoarea: 100 de lei/titlu. Aflaţi dacă e mai RENTABIL să vă ţineţi banii în aceste titluri, sau în depozite bancare.

Valoarea totală a emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar preţul unui titlu de stat, de 100 de lei. Acesta poate fi achiziţionat, în perioada 11 - 29 iulie 2016, la o dobandă anuala de 2,15%.

E important de ştiut că dobânda şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzactionarea titlurilor emise de statul român sunt venituri neimpozabile.

Pot deveni investitori toate persoanele fizice rezidente şi nerezidente în vârstă de peste 18 ani. Cei interesati pot cumpăra, însă, maximum 1.000 de titluri de stat. Acestea pot fi achiziţionate, fără costuri, de la cele patru bănci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania.

După închiderea perioadei de subscripţie, Ministerul Finanţelor va stabili suma care urmează să fie contractată, aceasta putând fi mai mare, egală sau mai mică decât cea anunţată iniţial, de 100 milioane de lei, în funcţie de volumul de titluri de stat subscrise.

Titlurile de stat vor fi admise şi, ulterior, tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti. Atenţie: Preţul titlurilor de stat poate fluctua pe bursă, în funcţie de condiţiile de piaţă, valoarea acestora putând fi mai mare, egală sau mai mică decât cea nominală, de 100 lei.

TITLURI DE STAT vs DEPOZITE BANCARE

Dacă deţinătorul de Titluri de stat le păstrează până la scadenţă şi nu le răscumpăra înainte de termen la Bursă, acestea vor fi rambursate la valoarea nominala de 100 lei, la care se adaugă dobânda fixă, explică specialiştii de la Finzoom.

În acest caz, titlurile de stat funcţionează ca un depozit la termen, cu plata anuală a dobânzii, dar fără reţinerea de către bancă a impozitului pe venit de 16%.

Să presupunem că o persoană achizitioneaza 10 titluri de stat (1.000 lei). La sfârşitul celor 2 ani, deţinătorul celor 10 titluri de stat va primi înapoi 1.043 lei (1.000 lei valoarea titlurilor de stat + dobânda de 2,15 lei/titlu de stat/an).

Iată şi un Top 5 al depozitelor bancare, după Câştigul Real, la un depozit de 1.000 lei pentru 2 ani:

Aşadar, chiar şi în cazul în care dobânda oferită pentru un depozit este mai mare decât ce se oferă la titlurile de stat, putem observa că avem un câştig mai mic cu 8,86 lei.

Concluzia principală este că impozitul pe profit şi comisioanele (deschidere, administrare, închidere şi retragere numerar la scadenţă) reduc considerabil suma ce se câştigă în urma unui depozit.

Comenteaza