Ministrul Agriculturii: Ne gândim să utilizăm suma alocată României de la Comisie pentru stocarea privată

Ministrul Agriculturii: Ne gândim să utilizăm suma alocată României de la Comisie pentru stocarea privată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că intenţionează să apeleze la stocarea privată pentru lapte, produse lactate şi carne.

"Acum două săptămâni, Comisia Europeană ne-a comunicat că acolo unde este posibil se poate finanţa stocarea privată, la produse lactate: unt, lapte praf şi diferite brânzeturi, caşcaval sau la carne. Noi am fost foarte bucuroşi de această modalitate de a ajuta cumva atât procesatorii, dar şi fermierii indirect, dar sigur suma alocată României a fost şi este de 931.000 de euro, o sumă în opinia noastră destul de mică. Sigur că fermierii şi procesatorii cunosc această măsură, cunosc comunicarea Comisiei şi vreau să le transmit că ne gândim să utilizăm şi această sumă, chiar dacă este mică, şi să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-un briefing de presă.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare va începe evaluarea procesatorilor şi a celor care deţin capacităţi de stocare, astfel încât, dacă se va lua decizia stocării private, aceasta să poată veni nu numai în sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar şi în cel al fermierilor.

"Va trebui să evaluăm acei procesatori care au capacitate de stocare, să analizăm foarte bine toate datele pe care le putem obţine atât prin DSV-uri şi Direcţiile Agricole Judeţene privind raportările de prim-cumpărător la lapte, de asemenea Observatorul Laptelui, astfel încât, dacă vom lua această decizie de stocare privată, să venim atât în sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar, în acelaşi rând, indirect, colaboratorilor lor principali, şi anume fermierii. Sunt convins că după trecerea acestei crize vom avea nevoie în continuare de producţii de lapte şi de fermieri. De aceea, nu aş vrea ca în această perioadă grea presiunea să fie doar asupra fermierilor care produc lapte şi procesatorii să ofere un preţ pe kilogramul de lapte foarte scăzut, astfel încât unii dintre fermieri să nu reziste pe piaţă şi să renunţe. Ar fi foarte grav acest lucru, pentru că, în opinia noastră, începând din august - septembrie, vor fi necesare cantităţi mari de lapte şi vom avea nevoie de aceşti fermieri şi de animalele lor pe care le au acum în producţie", a explicat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, el a menţionat condiţiile pe care procesatorii vor trebui să le îndeplinească, patru la număr, dacă se va găsi o schemă de a stimula stocarea privată în domeniul produselor lactate.

"Avem patru condiţii pe care le vom impune beneficiarilor, sigur, vor trebui să fie şi cei care au această capacitate de stocare. În primul rând să se respecte contractele încheiate cu fermieri, apoi toţi procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să fie la zi cu plata laptelui către fermieri. De asemenea, produsele stocate care se vor lua în calcul trebuie să conţină sută la sută lapte materie primă din România şi, iarăşi, foarte important, produsele stocate privat, care se vor lua în calcul pentru acordarea sprijinului, trebuie să conţină sută la sută lapte şi nu înlocuitori. Acestea vor fi condiţiile de la care vom începe să gândim această schemă de sprijin, astfel încât să putem utiliza şi suma venită de la Comisia Europeană pentru stocarea privată", a adăugat ministrul Agriculturii.

Comenteaza