Ministrul Agriculturii: Tot laptele din magazine este bun pentru consum; vânzările au scăzut

Ministrul Agriculturii: Tot laptele din magazine este bun pentru consum; vânzările au scăzut
Întreaga cantitate de lapte aflată pe rafturile magazinelor este sigură pentru consum, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a adăugat că vânzările au scăzut în ultimele zile din cauza anunţurilor potrivit cărora unele loturi de lapte conţin aflatoxină.

 

"Nu s-a pus problema la niciun procesator să crească importurile de lapte în România. De altfel, importurile sunt undeva între 10-15% şi nu au crescut. Problema pe care o înregistrăm este legată de consum şi cred că trebuie să facem mult mai mult decât atât, să recâştigăm încrederea consumatorului", a declarat Constantin.

El crede că odată ce lucrurile vor fi prezentate joi într-o conferinţă de presă la sediul ANSVSA totul va intra în normal.

Au fost făcute peste 1.000 de analize şi au fost identificate toate fermele cu probleme. Unităţile care aveau probleme cu furajele le-au îndepărtat sau distrus, iar în momentul de faţă şi laptele care provine de la acele firme este bun pentru consum, potrivit ministrului.

"S-au făcut foarte multe analize în această perioadă. Principalul beneficiar al acestor analize, principalul beneficiar al faptului că în România alimentaţia va fi din ce în ce mai sigură este consumatorul", a spus el.

Oficlialul a arătat că trebuie găsite soluţii pentru ca producătorii de lapte să nu fie afectaţi de scăderea vânzărilor.

"Tot ce este pe raft în momentul de faţă este absolut bun pentru consum. Nu există niciun risc din acest punct de vedere", a mai spus el.

Constantin spune că a simţit nevoia să convoace o întâlnire cu reprezentanţii industriei laptelui, pentru că a înţeles că în cursul zilei au avut loc câteva evenimente importante.

"Vreau să încercăm împreună să identificăm soluţii şi să ieşim din acest blocaj, care se pare că s-a creat. Problema principală care cred că este clamată de fermieri pe bună dreptate este aceea că ar putea apărea probleme la livrarea laptelui, deci între producători şi procesatori", a afirmat Constantin.

El a adăugat că problemele au pornit de la furaje.

"Soluţia este să eliminăm cauza, pentru a ne asigura că nu mai avem produse finale care sunt cu probleme cu potenţial risc. Nimeni nu a probat în momentul de faţă care sunt efectele aflatoxinei. Din ce am aflat, am vorbit cu specialiştii, rezultă că aceste produse sunt dăunătoare pentru consum atunci când ele sunt ingerate o perioadă lungă şi în cantități foarte mari", a spus ministrul.

El a precizat că la discuţie l-a invitat şi pe fermierul care a aruncat o cantitate de lapte, dar că acesta nu a dorit să participe şi nici să vorbească la telefon cu el.

"Din punctul meu de vedere sunt cazuri izolate care au înregistrat pierderi. E adevărat că o parte dintre ele aveau şi anumite dozatoare. În România sunt peste 3.000 de dozatoare, iar 30 au fost închise pentru că proveneau de la anumite ferme suspecte de a avea probleme. Şi acele dozatoare vor fi deschise în câteva zile, pentru că odată ce a fost înlocuit furajul, laptele va fi de calitate", a spus
el.

Ministrul a mai spus că cele câteva ferme cu probleme vor fi izolate şi monitorizate, iar furajele vor fi înlocuite.

Danone România a anunţat luni retragerea preventivă de pe piaţă a unor produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat şi a blocat în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul din furnizorii săi.

Compania a anunţat marţi că un laborator european acreditat a analizat mostre din loturile de produse şi a transmis companiei că produsele sunt sigure pentru consum, având un conţinut de aflatoxină "sub limita europeană".

Încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut în urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, doi din cinci consumatori declarând că nu au mai cumpărat lapte de la apariţia primelor informaţii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.

Prima declaraţie privind lapte cu aflatoxină a fost făcută în urmă cu aproape două săptămâni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

Ulterior, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

De asemenea, ANSVSA a anunţat că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Miercuri, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a afirmat că laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi. Tot miercuri, Mihai Ţurcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.

Mănăstireanu a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment, fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, alimentate din producţia unor ferme, au fost suspendate în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, a informat duminică ANSVSA.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

 

Comenteaza