Ministrul Dezvoltării: Statul acordă o finanţare nerambursabilă tuturor proprietarilor pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

Ministrul Dezvoltării: Statul acordă o finanţare nerambursabilă tuturor proprietarilor pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
| Foto: pixabay.com

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri, că statul acordă o finanţare nerambursabilă tuturor proprietarilor, inclusiv privaţi, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

”Acest program de investiţii din bugetul de stat are câteva noutăţi importante. În primul rând, statul acordă o finanţare nerambursabilă tuturor proprietarilor, indiferent de forma de proprietate. Şi în cazul blocurilor de locuinţe cu proprietar privat susţinerea statului pentru consolidare este nerambursabilă, pentru că principalul nostru mesaj şi obiectiv este acela de a salva şi ocroti viaţa persoanelor. În al doilea rând, am introdus în finanţare, în acest program, pe lângă blocurile de locuinţe, şi clădirile publice. Şi avem aici, evident, şi infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanţare şi a clădirilor expertizate cu risc seismic 2. În anteriorul program erau doar cele din risc seismic 1”, a spus ministrul Cseke Attila miercuri, în ședința de Guvern.

Ministrul a precizat că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este disponibilă o finanţare de 550 de milioane de euro, din care au fost contractate 441 de milioane.

”Sunt în total 168 de contracte încheiate pentru consolidarea a 238 de clădiri în întreaga zonă expusă riscului seismic din România”, a afirmat Cseke Attila, adăugând că la aceste contracte nu există solicitare de decontare de sume.

În ceea ce priveşte programul pe bugetul de stat, ministrul a spus că este în derulare ca apel de proiecte care va închide în 20 februarie.

”Avem în platformă 290 de solicitări de consolidări de clădiri publice respectiv blocuri de locuinţe. La 1 martie cel târziu ordinul de ministru va fi aprobat pentru introducerea solicitărilor în acest program”, a spus el.

Ministrul Dezvoltării a mai spus că există un palier care se desfăşoară prin Compania Naţională de Investiţii unde sunt 57 de lucrări în curs de execuţie, în valoare de 3 miliarde de lei, iar lucrările sunt în curs.

În privinţa măsurilor propuse, Cseke Attila a arătat că este pe mai multe domenii, în ceea ce priveşte implementarea acestor proiecte, pentru că finanţarea celor trei programe este de peste 6 miliarde de lei. ”Este o propunere de monitorizare a acestor investiţii pentru a le putea impulsiona şi, dacă este cazul, a ajuta autorităţile locale, beneficiare ale acestor investiţii”, a mai spus Cseke Attila.

Comenteaza