Ministrul mediului de afaceri se va întâlni în Japonia cu proprietarii NTT Data Cluj

Ministrul mediului de afaceri se va întâlni în Japonia cu proprietarii NTT Data Cluj

Ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, va prezenta avantajele oferite de mediul de afaceri din România pentru partenerii non-UE în cadrul vizitei sale oficiale din Japonia, în perioada 23-25 mai.

El va purta discuții atât cu oficiali ai instituțiilor japoneze, cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri şi bancar nipon, continuând demersurile de atragere a investiţiilor străine în România și extindere economică a companiilor românești pe pieţele non-UE.

„Acordul de liber schimb convenit între UE și Japonia, pe de o parte, şi Brexit, pe de altă parte, reprezintă potenţiali poli de dezvoltare a investiților bilaterale și dezvoltare economică a companiilor românești și japoneze”, susţine ministrul.

Agenda cuprinde întrevederi cu Yoji Muto, ministrul adjunct al economiei, cu reprezentanți ai Dietei şi cu reprezentanţi ai unor companii nipone şi instituţii bancare importante: Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Foster Electric, Calsonic Kansei sau NTT Data, care a cumpărat EBS România Cluj.

De asemenea, el va avea întâlniri cu Yoshio Sato, președinte al Japan Business Federation Europa (JETRO) și cu conducerea executivă a Japan External Trade Organization. În contextul vizitei, va avea loc seminarul "Business Bridge România – Japonia", organizat la sediul JETRO din Tokyo cu sprijinul Ambasadei României în Japonia.

La acesta vor participa numeroase companii japoneze şi instituţii financiare, jucători importanți în economia niponă și mondială, care și-au exprimat interesul pentru accesul și extinderea afacerilor pe piața românească.

În 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 650 de milioane de dolari, din care export românesc 262 milioane (în creștere cu 9,80% față de anul precedent) și import 387 de milioane (în creștere cu 5,13%). Soldul comercial s-a menținut defavorabil României, cu un deficit de 125 de milioane de dolari.

Principalele produse românești exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice. Produse japoneze importate în România: mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Țintă de 3.500 de angajați la Cluj

Compania informatică NTT Data România Cluj şi-a revizuit programul de angajări, cu o ţintă de 3.500 de salariaţi până în 2020, conform directorului general Daniel Metz. EBS România a fost preluată de concernul japonez, numele fiind schimbat ulterior. Din 2013, EBS este parte a grupului Nippon Telegraph and Telephone Corporation. NTT Data este lider furnizor de servicii IT cu sediul la Tokyo și filiale în 40 de țări. Grupul japonez are afaceri anuale de 100 de miliarde de dolari şi dispune de 241.000 de angajaţi.

Comenteaza