Ministrul Transporturilor: “2020 va fi anul Autostrăzii Transilvania”

Ministrul Transporturilor: “2020 va fi anul Autostrăzii Transilvania”

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că anul 2020 este cel al Autostrăzii Transilvania (A3). El susține că în acest an vor fi finalizați 80 km de autostradă, menționând și șantierele în lucru privind aceste lucrări.

"Avem 164 km de șantiere deschise în acest moment pe autostrăzi și drumuri expres. Suntem foarte avansați cu 41 km Sebeș-Turda, aproape 90% progres fizic. Mă aștept că cei 41 km să fie finalizați și dați în trafic în acest an", a declarat Lucian Bode. Ministrul Transporturilor a precizat și că în acest an vor începe lucrările la mai multe tronsoane din A3, conform Graiul Sălajului.

Pentru cele două tronsoane din A3 care trec prin Sălaj, Zimbor – Poarta Sălajului și Nușfalău – Suplacu de Barcău, câștigătorul lucrării va fi anunțat peste 2-3 săptămâni, iar în cazul în care nu vor există contestații se va putea trece la semnarea contractului de proiectare și execuție.

Ministrul a semnat contractul privind secțiunea Târgu – Mureș-Ungheni, parte a A3, iar în acest moment se lucrează pe tronsoanele Iernut – Chețani, Chetani – Câmpia Turzii dar și pe Biharia – Borș. "Sunt șanse foarte mari să terminăm cei 17 km din Iernut-Chetani și descărcările de pe acest tronson. Avem în plan să finalizam și Biharia – Borș", a precizat Bode.

Lucrările privind subsecțiunea Chiribiș - Biharia se ridică la 69 de milioane de euro, iar termenul pentru proiectare este de șase luni, și cel de execuție a lucrării de 18 luni. Pentru Biharia – Borș suma necesară este de 29 de milioane de euro, cu o durată de proiectare de patru luni, iar pentru execuție perioada este de 15 luni.

A3 a fost concepută pentru a face face legătură dintre București și ieșirea spre Ungaria prin Borș. Autostradă va legă orașele București, Ploiești, Brașov, Făgăraș, Sighișoara, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Zalău și Oradea. Lungimea totală planificată a autostrăzii este de 584 km.

Porțiunea Brașov – Cluj – Borș este cunoscută și sub numele de Autostrada Transilvania și urmează să aibă 415 km și patru benzi de circulație. Potrivit planului, ea pornește de la Brașov, străbate Podișul Transilvaniei pe lângă Târgu-Mureș, ajungând la Cluj.

După aceasta își continuă drumul spre Ungaria, pe lângă Oradea, terminându-se în comună Borș, în zona satului Santăul Mare, continuându-se în Ungaria cu autostrada M4, către Miskolc și Budapesta.  

Comenteaza