Video Ministrul transporturilor: “Deblocăm Autostrada Transilvania”

Ministrul transporturilor: “Deblocăm Autostrada Transilvania”

Lucian Bode, ministrul transporturilor, a menţionat că va debloca un proiect de infrastructură care a stat în sertare ani la rândul: Autostrada Transilvania (A3).

"Am dat ordin de începere pentru 70 km de autostrăzi şi drumuri naţionale doar în primele cinci luni din acest an. Am semnat contracte pentru proiectare, execuţie pentru încă 70 km: Sibiu - Piteşti (30 km), A3 Târgu-Mureş - Ungheni (10 km) şi Biharia - Borş (30 km)", a afirmat Bode, la B1 TV.

"Ne-am propus ca în această perioadă să deblocăm proiecte care stagnau de ani şi ani de zile. A3 era de mai bine de un an de zile în răspunsuri la clarificări, acea etapă înainte de a urca pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, înainte de a stabili perioada de depunere a ofertelor, de desemnare a câştigătorului şi semnarea contractelor. Deci, tronsoane din A3 erau blocate în această etapă: răspunsuri la clarificări. Adică erau puse în sertar şi nu se răspundea la nicio clarificare", a menţionat Bode.

El afirma, în iunie, că este anul A3, în sensul în care vor fi daţi în trafic 25 km din această autostradă, respectiv sectoarele Iernut - Cheţani şi Biharia - Borş. "Am semnat contractele pentru proiectare şi execuţie pentru alţi 52 km. Mă refer la Târgu-Mureş - Ungheni, Zimbor - Poarta Sălajului şi Chiribiş - Biharia.

Toate tronsoanele cuprinse între Nădăşelu şi Borş au fost deblocate. Nădăşelu - Zimbor (30 km), are termen pentru depunerea ofertelor 6 iulie, peste câteva zile vom şti cine sunt ofertanţii, iar contractul, fără contestaţii, evident, îl vom semna în septembrie", a spus ministrul.

Primul tronson al A3 din judeţul Bihor, subsecţiunea 3C3 Biharia – Borş (5,35 km), este finalizat, urmând să aibă loc recepţia finală.Tronsonul, primul de pe teritoriul României, va face legătura cu autostrada M4 şi mai departe cu întreaga reţea de drumuri de mare viteză din Europa Centrală şi de Vest.

În 26 iunie a fost semnat contractul de execuţie pentru proiectarea şi construirea unui segment de 12 km din A3, primul din judeţul Sălaj, Zimbor - Poarta Sălajului, valoarea lucrărilor fiind de 680 de milioane de lei.

În 12 iunie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul de 69 de milioane de euro pentru proiectarea şi execuţia subsecţiunii 3C2, Chiribiş - Biharia, parte din A3. Antreprenor este asocierea Trameco - Vahostav - Drumuri Bihor - Drum Asfalt - East Water Drillings. Termenul contractual pentru proiectare este de șase luni, iar cel pentru execuţie, de 18 luni.

Comenteaza