Minivacanţa de Rusalii: 130.000 de turişti în staţiunile din ţară. Cât au cheltuit

Minivacanţa de Rusalii: 130.000 de turişti în staţiunile din ţară. Cât au cheltuit
Mai mult de 130.000 de turişti, dintre care 50.000 pe litoral şi 45.000 în pensiuni din întreaga ţară, au cheltuit în minivacanţa de Rusalii 7,5 milioane de euro, potrivit unui studiu al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

Anul acesta, românii s-au bucurat de cinci zile de vacanţa datorită sărbătorii de Rusalii, care a venit în continuarea weekend-ului şi a Zilei Copilului. Cu toate acestea, sejurul mediu în această perioadă a fost de numai trei zile. În această perioadă, 130.000 de români au achiziţionat pachete turistice în ţară, atât pe litoral, cât şi în staţiunile montane sau balneare.

În aceste zile, mai mult de 50.000 de români şi-au petrecut minivacanţa de Rusalii în staţiunile de pe litoral şi au cheltuit 3 milioane de euro. Cele mai aglomerate au fost structurile de cazare din nordul litoralului, Mamaia şi Năvodari, dar mulţi turişti au ajuns şi în Vama Veche.

Dacă în staţiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter şi Neptun) au sosit mai mult familii cu copii, în cele din nord şi în Vama Veche au venit în general tineri, atraşi de distracţie şi petreceri..

În acest an, hotelierii au venit în întâmpinarea turiştilor cu oferte avantajoase pentru minivacanţa de Rusalii, tarifele fiind cu 30-40% mai scăzute faţă de cele din sezon, iar pentru turiştii care au stat mai multe zile s-au aplicat tarifele din programul "Litoralul pentru toţi".

Pachete turistice au fost variate: unele dintre ele au inclus toate tipurile de masă. Unii dintre turişti au achiziţionat pachete all inclusive, alţii au preferat să mănânce la terase, puţine deschise. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60 de lei pe noapte camera de 1*, 100 de lei de 2*, 150 de lei de 3* şi 350 de lei de 4*.

Chiar dacă la munte s-au anunţat precipitaţii, 20.000 de români şi-au rezervat o vacanţă într-unul din hotelurile din staţiunile montane. Din estimările FPTR, aceştia au cheltuit pe vacanţă în jur de 1,2 milioane de euro. La munte, cazarea a costat 80-500 lei de persoană. Cele mai căutate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei.

Peste 45.000 de romani au preferat să meargă la pensiuni, cele din zona Bran, Moeciu, Mărginimea Sibiului fiind pe primul loc în topul solicitărilor. Pentru astfel de vacanţe, turiştii au plătit 2,4 milioane de euro.

Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, 15.000 de români au ales să-şi petreaca vacanţa la băi, unde au putut beneficia de programe speciale de tratament şi relaxare. La Băile Felix, trei nopţi de cazare cu mic dejun, la hotel de 4* cu spa, au costat 600 lei. Cei 15.000 de turişti au plătit pentru vacanţă în staţiunile balneare 700.000 de euro.

Românii care şi-au dorit să petreacă în natura s-au orientat spre Delta Dunării: 1.500 de persoane, în special pescari pasionaţi şi turişti dornici de inedit. Trei nopţi de cazare la un hotel de 3*, cu mic dejun, costă 500 de lei de persoană. În Deltă s-au cheltuit în această perioadă 200.000 de euro. Studiul a fost realizat pe baza datelor furnizate de către structurile de cazare.

Comenteaza