MOARTEA albinelor: Insecticidele folosite în România, dar interzise în UE

MOARTEA albinelor: Insecticidele folosite în România, dar interzise în UE

Uniunea Europeană a restricţionat în urmă cu aproape 10 ani utilizarea neonicotinoidelor, insecticidele folosite pentru tratarea seminţelor, dar care omoară albinele. România nu a luat măsuri în această privință, avertizează politico.eu.

România s-a bazat pe tratarea seminţelor pentru a-şi susţine exporturile profitabile, poziţie pe care ONG-urile şi apicultorii o denunţă ca fiind o încălcare flagrantă şi de rutină a legislaţiei, scrie politico.eu.

În timp ce Comisia Europeană a interzis pe deplin neonicotinoidele, sau neonicele, în 2018, după ce îngrijorările cu privire la impactul lor asupra albinelor au dus la restricţii iniţiale în 2013, Ministerul Agriculturii din România a ocolit, recurgând la un mecanism de scutire din principala lege a UE privind pesticidele, conceput ca o măsură de ultimă instanţă pentru a salva o recoltă pe cale de dispariţie.

România continuă să ocolească restricţiile susţinând că neonicotinoidele sunt singurele mijloace eficiente de a proteja culturile de infestările devastatoare. Criticii spun că Executivul ignoră alternativele existente şi acceptă toate cererile de derogare depuse de puternice grupuri agricole şi agrochimice.

Situaţia este deosebit de rea pentru apicultorii români, deoarece neonicotinoidele au fost folosite pentru a cultiva câmpuri întinse de floarea soarelui şi porumb, toate culturile considerate foarte atractive pentru polenizatori.  Utilizarea pesticidelor interzise, susţin apicultorii, serveşte doar intereselor unui număr mic de cultivatori puternici şi celor ale unui guvern care nu doreşte să renunţe la locul său de unul dintre giganţii exportatori de cereale din UE.

Citește AICI analiza completă. 

Comenteaza