Moisă, BT: concurenţă fără precedent în sectorul public, în câţiva ani, în mediul academic

Moisă, BT: concurenţă fără precedent în sectorul public, în câţiva ani, în mediul academic
Concurenţă fără precedent în sectorul public, în câţiva ani, avertizează directorul executiv al Băncii Transilvania, Tiberiu Moisă. Bătălia se va da între universităţi, când numărul studenţilor va scădea masiv.

"Mediul academic trebuie să se deschisă. Mediul privat interacţionează oricum, tot timpul, zi-noapte, pentru că trebuie să fie competitiv. Dar mediul academic va ajunge într-o situaţie fără precedent în câţiva ani. Vom ajunge la jumătate dintre studenţi ca număr, moment în care între facultăţi se va isca o concurenţă teribilă, cum nu am cunoscut vreodată până acum în sectorul public", spune el.

Cel mai afectat oraş va fi probabil chiar Clujul, adagă el: "Universităţile mari vor concura cu cele mici, care vor oferi soluţii ieftine. Şi atunci nu vor mai veni 100.000 de tineri la Cluj şi va trebui creată atractivitatea în mediul academic, iar asta se realizează doar prin alianţe cu mediul privat. Iar mediul academic din Cluj are în oraş campioni mari, jucători cu care se pot face lucruri absolut fenomenale, şi care poate nu ar cere nimic în schimb", spune Moisă.

Cluj-Napoca este de departe cel mai mare centru universitar din provincie, cu şase universităţi de stat - "Babeş-Bolyai", Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Universitatea de Arte şi Design, la care se adaugă şi universităţile private Sapientia, Dimitrie Cantemir sau Bogdan Vodă.

Comenteaza