MOL schimbă foaia: încărcarea mașinilor electrice se plătește

MOL schimbă foaia: încărcarea mașinilor electrice se plătește

Compania clujeană MOL România a anunțat că a introdus plata pentru încărcarea mașinilor electrice în cele patru benzinării ale sale cu acest profil din București.

Plata se face pentru o sesiune iniţiată, o singură încărcare, indiferent de electricitatea consumată sau de timpul petrecut la stație. Serviciul de încărcare mașini electrice se numește MOL Plugee.

„Instalarea și operarea infrastructurii staţiilor de încărcare presupune costuri considerabile, astfel încât nu am putea continua îmbunătăţirea reţelei de staţii de încărcare dacă acest serviciu ar fi menţinut gratis”, a menționat conducerea  MOL.

Tarifele pentru încărcarea vehiculelor electrice sunt de 29 de lei pentru încărcare normală și de 44 de lei pentru încărcare rapidă, indiferent de electricitatea consumată. Acestea sunt tarifele pentru un plin în benzinăriile MOL, indiferent de capacitatea bateriei mașinii electrice. O sesiune de încărcare normală poate dura între 1 și 1,5 ore, iar una rapidă, între 25 și 40 de minute.

Prima stație MOL de încărcare mașini electrice a fost inaugurată în 2018, conform platformei EV Market. Grupul MOL are o reţea de 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 213 stații în România.

MOL România și E.ON au lansat „autostrada electrică” Iași – Târgu-Mureș, în  cadrul proiectului Next-E, finanțat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility.

Prin acest proiect, în România urmau să fie instalate 40 de staţii de încărcare rapidă, dintre care 19 de către E.ON și 21 de către MOL România. Acestea vor fi integrate în viitoarea reţea pan-europeană de staţii de încărcare rapidă şi ultrarapidă a vehiculelor electrice, care va include 252 de unităţi în Europa Centrală şi de Est.

Compania petrolieră și Universitatea Babeș-Bolyai au încheiat recent un parteneriat pentru susținerea activităților didactice și a performanțelor academice ale studenților Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Valoarea proiectelor susținute este de 50.000 de euro.

MOL România are sediul social la Cluj, cel de business la București, un sediu administrativ la Arad şi 250 de angajaţi. Grupul MOL, cu sediul la Budapesta, are operațiuni în 30 de țări, 25.000 de angajați, controlează rafinării și unități petrochimice în Ungaria, Slovacia și Croația.

Alimentare subvenționată de privați

Rețeaua comercială Kaufland România a informat în 2018 că va suporta costurile de încărcare a mașinilor electrice în stațiile din parcările hipermarketurilor, "din dorința de a încuraja tranziția către un mod de transport sustenabil și de a proteja astfel mediul înconjurător", în contextul în care partenerul său, Renovatio, introducea atunci un sistem de tarifare. Din momentul lansării rețelei lor e-charge, în 2016, Kaufland și Renovatio au suportat costurile încărcărilor. La magazinul Kaufland din cartierul Mărăști, din Cluj-Napoca, există atât stație cu încărcare rapidă, cât și cu încărcare normală.

Comenteaza