Moment istoric: bursa din România trece la statutul de piață emergentă. BT, printre companiile eligibile

Moment istoric: bursa din România trece la statutul de piață emergentă. BT, printre companiile eligibile

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, după ce trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

“Când bursei îi merge bine și economiei îi merge bine. Îmi doresc ca noul statut să deschidă ochii cât mai multor manageri din companiile private și de stat și să privească bursa ca pe un mediu eficient prin care își pot finanța dezvoltarea afacerilor. Ne dorim să le arătăm partenerilor noștri că facem progrese în dezvoltarea infrastructurii pieței. Țelul nostru pentru următorii 10 ani este să dublăm nivelul de reprezentativitate al pieței în economie de la nivelul actual de 10 la 20% din produsul intern brut”, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București (BVB).
“Promovarea României poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării țării la Uniunea Europeană. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum și care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum acești administratori de fonduri erau restricționați, prin prospect, să investească în piețele de frontieră. Investitorii români ar putea să beneficieze pe termen lung de această promovare, fructificând randamentele oferite de oportunitățile investiționale pe bursă”, menționează Lucian Anghel, președintele BVB.

"FTSE Russell are deosebita plăcere să anunțe că România va primi statutul de piață emergentă secundară. Ca parte a analizei anuale, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Țărilor a aprobat următoarea modificare a criteriului de rating lichiditate de piață - suficientă pentru a susține investițiile globale semnificative - îmbunătățită de la „restricționat” la „admis”.

Prin urmare, România îndeplinește cele nouă criterii de calitate ale FTSE pentru statutul de piață emergenă secundară, potrivit schemei FTSE pentru clasificarea țărilor. FTSE Russell felicită autoritățile pieței de capital din România pentru atingerea acestui statut”, se arată în raport.

Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare, acţiuni eligibile fiind Romgaz, Banca Transilvania (BT) Cluj, BRD. Decizia finală pentru introducerea lor în indice, din septembrie 2020, va fi luată în baza situaţiei companiilor în 30 iunie 2020. 

Este pentru prima dată când un furnizor global de indici urcă piața de capital românească la piață emergentă. Decizia a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie 2020. 

Este un moment istoric pentru România, a cărei bursă a fost închisă în timpul regimului comunist și redeschisă o jumătate de secol mai târziu. Când a început din nou să funcționeze, în 1995, pe bursă erau listate șase companii. Acum, la BVB sunt 84 de companii doar pe piața principală, iar împreună au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Comenteaza