Motorina, cea mai căutată de clujeni pe Monitorul Prețurilor Carburanților

Motorina, cea mai căutată de clujeni pe Monitorul Prețurilor Carburanților

Cele mai multe căutări din județul Cluj după activarea platformei Monitorului Prețurilor Carburanților au vizat motorina standard.     

Din județ, în perioada 1-14 iulie, s-au înregistrat 7.677 de căutări ale sortimentelor de carburanți, a transmis Consiliul Concurenței din România (CCR), pentru ZIUA de CLUJ. 877 de căutări au vizat benzina premium, 2.217 benzina standard, 509 GPL, 1.158 motorina premium, 2.485 motorina standard, iar 431 încărcarea electrică.

Pe platformă s-au înregistrat la nivel național 180.000 de căutări ale sortimentelor de carburanți în primele zile de la lansare. Astfel, în primele două săptămâni, cele mai căutate sortimente au fost benzina standard (59.930) și motorina standard (54.932), ambele reprezentând 64% din căutări, iar restul sortimentelor - motorina premium (22.818), benzina premium (20.656), GPL (13.290) și încărcarea electrică (8.206) - însumând 36% din căutările totale.

Cele 180.000 de căutări au fost generate în urma a 62.000 de accesări, un utilizator unic fiind interesat de mai multe sortimente. Cele mai multe accesări provin de pe website (29.600), iar din rândul aplicațiilor mobile majoritatea accesărilor provin de pe dispozitivele cu sistem de operare Android (27.000) și iOS (5.700).

Cele mai multe căutări în aplicație provin din România, majoritatea din București și Timișoara, dar s-au înregistrat căutări care provin și din alte țări, cum ar fi Germania sau Marea Britanie. Cele mai multe descărcări ale aplicației s-au realizat din Google Play (20.000), prin comparație cu App Store (1.800). Persoanele din categoria de vârstă 25-34 ani s-au arătat cele mai interesate de aplicație, urmate de cele de 35-44 ani.

Platforma este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (iOS și Android), ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar și Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Inițial aceasta a fost lansată drept proiect pilot și a fost dedicată componentei de retail alimentar. Acesta afișa prețurile produselor alimentelor de bază comercializate de marii retaileri din industria alimentară, iar platforma putea fi accesată doar din București și județul Ilfov.

Monitorul Prețurilor Carburanților afișează prețurile carburanților (benzină, motorină și GPL) practicate de cele mai mari rețele de benzinării, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar și Gazprom, la nivelul întregii țări. În urma lansării, unii distribuitori independenți de carburanți și-au exprimat interesul pentru a adera la platformă, iar acum se derulează discuții pentru introducerea acestora în baza de date și afișarea prețurilor carburanților pe platformă.

Autoritatea de concurență recomandă utilizatorilor actualizarea aplicației mobile prin intermediul Google Play sau App Store deoarece aceasta conține îmbunătățiri ale performanței și repară diferite probleme tehnice. CCR a lansat platforma, la începutul lunii iulie. Aceasta este una dintre cele două componente ale Monitorului Prețurilor, proiect inițiat de autoritatea de CCR și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în 2016.

Comenteaza