Muncă „la negru” în cămine de bătrâni, case de și copii din Cluj. Cât sunt amenzile date de ITM

Muncă „la negru” în cămine de bătrâni, case de și copii din Cluj. Cât sunt amenzile date de ITM

ITM Cluj a controlat recent mai multe cămine de bătrâni, centre pentru persoanele cu dizabilități și case de copii din județ și au aplicat amenzi pentru muncă fără contract. 

„În perioada 05.12-13.12.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor”, a transmis ITM Cluj într-un comunicat.

Amenzi pentru munca la negru în cămine de bătrâni și case de copii din Cluj

Cu ocazia acestei campanii, ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 11 centre din judeţul Cluj. Au fost aplicate un număr de 2 amenzi în cuantum total de 25.000 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru:

  • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă;
  • netransmiterea încetării suspendării unui contract individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Motivarea campaniei

Având în vedere programul- cadru de acțiuni al Inspecției Muncii aferent anului 2024, se impune intensificarea acțiunilor de control privind verificarea respectării prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă în centre rezidențiale de servicii sociale.

Cele mai frecvente încălcări ale reglementărilor care vizează relațiile de muncă se referă la:

  • nerespectarea dispozițiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă;
  • neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală și neacordarea repausului săptămânal;
  • nerespectarea dispozițiilor legale privind munca de noapte;
  • încălcarea interdicției de a se efectua ore suplimentare în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;
  • neevidențierea reală în documentele de evidență a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariați;
  • nerespectarea obligației privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;
  • nerespectarea dispozițiilor legale privind registrul general de evidență a salariaților.

Totodată, ITM Cluj a transmis că s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Comenteaza