Napoca Construcţii îşi vinde baza de producţie şi se mută din oraş

Napoca Construcţii îşi vinde baza de producţie şi se mută din oraş
Administratorii Societăţii de Construcţii Napoca (SCN) au propus mutarea sediului social din reşedinţa de judeţ în comuna Băişoara, dar şi vânzarea bazei de producţie din cartierul Mărăşti, pe care speră să obţină 5,6 milioane de euro.

Propunerea este semnată de preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Floarea Doina Cachiţa, şi a fost făcută publică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), piaţă pe care se tranzacţionează acţiunile firmei de construcţii clujene.

Reformularea articolului nr. 3 din actul constitutiv al societăţii, ce va fi prezentată pe 14 iulie adunării generale a acţionarilor, prevede: „Sediul societăţii este în România, sat Băişoara nr. 83, comuna Băişoara, judeţul Cluj. Sedii secundare: societatea poate înfiinţa sedii secundare ori reprezentanţe în ţară şi străinătate, cu respectarea dispoziţiilor legale”.

La această oră, SCN mai are două puncte de lucru în Cluj-Napoca, pe străzile Taberei nr. 4 şi Fabricii de Zahăr nr. 163. O altă prevedere supusă votului este vânzarea integrală sau parţială a bazei de producţie de prefabricate şi betoane de pe str. Fabricii de Zahăr, cu minim 100 euro/mp. În condiţiile în care baza are 56.562 mp, preţul minim de vânzare se ridică la 25 milioane de lei.

„CA va fi împuternicit să negocieze cu potenţialii cumpărători, să stabilească cumpărătorul, să determine cota parte care se va vinde, preţul vânzării, modalitatea de plată a preţului şi toate clauzele contractului de vânzare-cumpărare care se va încheia”, a precizat Cachiţa.  
 
Pe de altă parte, conducerea societăţii vrea să achiziţioneze acţiuni de pe piaţa de capital în limita a 1 milion de lei. Administratorii vor ca SCN să aibă calitatea de asociat la firma sibiană Pro Hart Group (PHG), specializată în lucrări de instalaţii în construcţii, prin majorarea capitalului social cu 2.400 de lei, reprezentând 240 de părţi sociale cu o valoare nominală de 10 lei.

Napoca va deţine 50% din PHG, iar asociaţii Eugen Mihai Roman şi Dan Cristian Prodea, câte 25%. Cel mandatat să se ocupe de aceste demersuri este actualul director general al SCN, Dorel-Dănuţ Canta. Adjunctul acestuia, Alexandru Cânpean, a demisionat, fiind revocat din funcţie începând cu data de 6 iunie.  
 
Construcţii Napoca a promovat în aprilie pe piaţa principală a BVB. Prezentarea a fost făcută de preşedintele BVB, Lucian Anghel, iar la eveniment a participat şi Dănuţ Canta, pe atunci director tehnic al companiei de construcţii, trecut în mediul privat după ce anul trecut era încă şef al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

SCN a obţinut în 2015 o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei, faţă de 146 de milioane în 2011, în timp ce rezultatul net a cunoscut în ultimii ani o evoluţie oscilantă, de la minus 8 milioane la plus 8 milioane sau aproape zero în 2015. Totuşi, acţiunile au urcat cu 33% în perioada 2-9 iunie, primul loc în topul randamentelor de la BVB, iar în decurs de un an, cu 67%. 
 
Compania a fost înfiinţată în 1991, din divizarea Trustului de Construcţii Montaj Cluj, şi a intrat la tranzacţionare la BVB în 1996. Printre cele mai mari firme pe piaţa construcţiilor din Cluj se mai numără Antrepriza Reparaţii şi Lucrări, Antrepriza de Construcţii Industriale, Trustul de Construcţii Industriale Contractor General, Napocamin, Cartel Bau, Transilvania Construcţii, Nord Conforest. 
 
SCN în ultimii cinci ani
(afaceri anuale, rezultat net, angajaţi)
 
2011        146 mil. lei        -8,0 mil. lei        191
2012         114 mil. lei       +14,1 mil. lei      197
2013         111 mil. lei       +8,0 mil. lei       198
2014          44 mil. lei        +8,5 mil. lei       159
2015           40 mil. lei        +0,2 mil. lei      137
 
Sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Comenteaza