Noi clădiri de business pe “axa birourilor”

Noi clădiri de business pe “axa birourilor”
De Calea Dorobanţilor s-au interesat oameni de afaceri locali, o companie din Baia Mare şi potenţialii investitori de la Centrul Cultural Transilvania.

O companie cu activitate în domeniul salubrităţii şi al întreţinerii de străzi din Baia Mare vrea să dezvolte o clădire de birouri în zona centrală a oraşului, pe artera unde s-au concentrat deja o serie de imobile cu aceeaşi funcţiune.

Ansamblul Drusal, în care funcţiunea de birouri este completată şi de o componentă rezidenţială, ar urma să fie amplasat pe un teren între alte două clădiri de birouri: Power Business Center (PBC) şi Silver Business Center (SBC), nu departe de viitorul Centru Cultural Transilvania (CCT). Complexul de comerţ, servicii şi locuinţe ar avea în forma propusă subsol, parter, trei etaje şi un al patrulea retras, pe Calea Dorobanţilor, mai precis pe parcelele de la numerele 33-35-37. Prin biroul de proiectare Arhimar, societatea Drusal a solicitat săptămâna trecută avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) pentru Planul Urbanistic de Detaliu care vizează un ansamblu cu funcţiuni mixte.

Terenul de 3.695 mp se află în zona intersecţiei cu str. Năvodari, iar proiectul propus include două corpuri de clădire, cu parter comercial. Imobilul de birouri, care va avea 2.500 mp, va fi amplasat înspre Calea Dorobanţilor, iar în partea din spate a parcelei va fi ridicată clădirea destinată locuinţelor: 89 de apartamente, conform arhitectului Valentin Moldovan. Membrii CTATU le-au solicitat proiectanţilor să îşi coreleze studiile cu Planul Urbanistic Zonal realizat pentru CCT din vecinătate, aşa că proiectul urmează să fie rediscutat într-o altă şedinţă. Drusal are ca activităţi principale salubritatea stradală, menajeră, construcţia de drumuri, deszăpezirea, siguranţa circulaţiei şi a avut inclusiv contracte cu municipalitatea băimăreană.

Tot pe Dorobanţilor funcţionează PBC, la nr. 18-20, unul dintre cele mai mari imobile de birouri din Cluj, cu o suprafaţă similară cu Maestro Business Center (MBC), de 10.000 mp. Gradul de ocupare al PBC, inaugurată în 2007, nu a ajuns sub 80%, susţin dezvoltatorii de la Eximprod. Pe Dorobanţilor nr. 14-16, Cluj City Center, imobil dezvoltat de EuroTrend, dispune de 5.000 mp, suprafaţă construită pentru birouri, structurată pe trei niveluri. Complexul a fost construit cu birouri la pachet cu spaţii de locuinţe. SBC (Dorobanţilor 48), lansat oficial în toamna anului trecut, are demisol, parter şi opt etaje, o suprafaţă de 4.271 mp şi 35 de locuri de parcare, două terase şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 65 de locuri.

Olimpia Business Center, una dintre primele clădiri din Cluj cu destinaţie exclusiv de birouri, este amplasată pe Calea Dorobanţilor, la nr. 98-100. După închiderea centrului de cercetare Nokia a pierdut un chiriaş de 3.000 mp, înlocuit în câteva luni. Clădirea, inaugurată în 2006, are 5.770 mp, cu o suprafaţă utilă de birouri de 4.800 mp. Spo Invest, societate controlată de oamenii de afaceri locali Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, pregăteşte un proiect de imobil pe Calea Dorobanţilor nr. 112. Deocamdată, proiectanţii au obţinut certificat de urbanism pentru informarea privind posibilităţile de construire şi au realizat un concept. Clădirea cu parcare subterană ar avea, conform proiectului conturat, patru etaje şi 1.400 mp suprafaţă construită.

Cei doi oameni de afaceri au marcat un precedent pe piaţa de birouri: prin societatea Omniconstruct, au dezvoltat MBC, una dintre cele mai mari clădiri de birouri din oraş, pe axa paralelă, Bd. 21 Decembrie.

O clădire de birouri este prevăzută şi în proiectul viitorului ansamblu al CCT din zonă. Pe parcela de 1,3 ha, cu acces la Bd. 21 Decembrie şi str. Năvodari sunt incluse sala mare de concerte, sediul Filarmonicii, imobilul rezervat Academiei de Muzică, un imobil pentru birouri/hotel (care va fi realizat de un investitor privat), iar în partea de nord se va păstra clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, ce va fi restaurată.

 

Comenteaza