Noile clădiri de business vin pe “axa birourilor” şi lângă stadion

Noile clădiri de business vin pe “axa birourilor” şi lângă stadion
Compania Gimarom Imobile intenţionează să ridice o clădire de birouri de nouă etaje pe artera unde s-au concentrat o serie de imobile cu destinaţie de afaceri.

Reprezentanţii Gimarom au demarat procedurile pentru a obţine autorizaţia de construire şi au în plan o clădire de nouă etaje. În zona stadionului Cluj Arena, EnergoBit plănuieşte să reia în 2013 lucările pentru imobilul ridicat de ELM.

Gimarom Imobile, companie care are deja în lucru un bloc de apartamente de nouă etaje în zona Calea Dorobanţilor, a obţinut deocamdată certificatul de urbanism de informare, pentru pregătirea elaborării Planului Urbanistic de Detaliu şi construirea unei clădiri de birouri. Aceasta ar urma să se realizeze pe un teren de pe Calea Dorobanţilor, la nr. 128, şi este a doua etapă a proiectului gândit în urmă cu câţiva ani, care propunea "la pachet" două blocuri de locuinţe şi o a treia de birouri. Unul dintre acestea, blocul de 12 etaje al Transilvania Construcţii (beneficiar alături de Gimarom a documentaţiei de urbanism) este deja ridicat, iar clădirea de apartamente a celuilalt dezvoltator (Gimarom) se află, de asemenea, în lucru.

Pasul următor ar fi acum pentru Gimarom demararea construcţiei celei de-a treia clădiri prevăzute, respectiv cea de birouri. "Aceasta este de fapt ce-a de-a doua etapă a proiectului, prevăzută încă de la Planul Urbanistic Zonal. Noi am vrea o clădire de nouă etaje, exclusiv pentru birouri, dar să vedem mai întâi în ce condiţii primim autorizaţia de construire. Din momentul în care avem autoriza?ia de construire (AC) începem lucrările, fiindcă nu vrem nici să îi încurcăm cu încă un şantier pe viitorii locatari ai clădirii care se află acum în construcţie. Am vrea să legăm cele două şantiere şi să terminăm cele două clădiri la cel mult un an diferenţă", a explicat Zsolt Stancovici, directorul general al Gimarom Imobile. "Credem că va exista interes din piaţă, în special companiile din domeniul IT, multinaţionale, au nevoie de spaţii mari, în sistem open space", a completat Stancovici.

Coform refertatului care a însoţit Hotărârea de Consiliu Local pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal si a Planului Urbanistic de Detaliu pentru birouri şi locuinţe pe str. Dorobanţilor-str. Coastei, beneficiarii propuneau realizarea unor imobile cu destinaţia de birouri şi locuinţe cu regim de înălţime S+P+9E şi 12E pe teren proprietate particulară de 3.871 mp şi 4.189 mp, în total zona studiată având 14.969 mp. Amplasamentul este situat pe latura sudică a Căii Dorobantilor până la str Coastei. Prin PUD s-a stabilit amplasarea pe teren a clădirilor cu regim de înălţime S+P+9E (90 de apartamente) şi S+P+12E (110 apartamente), înspre str. Coastei. "Construirea spre Calea Dorobanţilor se va face în etapa II, fiind propus un volum cu P+9E pentru birouri, care să completeze frontul, acesta urmând a face obiectul unei detalieri ulterioare", mai precizează documentaţia.

Pe Calea Dorobanţilor funcţionează mai multe imobile de birouri, dintre care cele mai mari suprafeţe au fost livrate pe piaţă prin Power Business Center, Cluj City Center, Silver Business Center şi Olimpia Business Center.

Anul viitor ar putea fi realuate lucrările pentru o altă clădire de birouri din oraş, amplasată de această dată în imediata vecinătate a noului stadion al oraşului. Aici societatea Electromontaj (ELM) Cluj a început lucrările la un imobil de 2.200 mp, pe strada Uzinei Electrice. Clădirea a fost ridicată, necesitând doar lucrările interioare, dar amenajările au fost oprite din lipsă de finanţare. Acum, grupul EnergoBit, care a preluat anul trecut controlul majoritar al Electromontaj Cluj, se pregăteşte să dea o destinaţie clădirii. "Mergem înainte pe ideea de clădire de birouri. S-ar putea să luăm şi noi un etaj acolo, poate se vor muta cei de la ELM sau există şi varianta închirierii pentru alţi clienţi. Deocamdată nu există o decizie fermă luată, fiindcă lucrările le vom relua cel mai probabil numai de anul viitor. Acum ne concentrăm pe investiţia noastră în parcul eolian din Dobrogea", a menţionat vicepreşedintele EnergoBit, Ştefan Gadola.

Cel mai mare proiect din piaţă aduce 5 ha de birouri

Cel mai mare proiect de birouri anunţat în acest an va fi dezvoltat de fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor: un complex de birouri de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul.

 

Comenteaza