Complexele de birouri ale Clujului, ridicate la standarde “verzi”

Complexele de birouri ale Clujului, ridicate la standarde “verzi”
Clădirea de pe Calea Turzii a trecut de la certificarea BREEAM "A" la "Excellent" | Foto: Hexagon

Clasificarea clădirii Hexagon a fost recent stabilită la nivelul BREEAM Excellent de către organismul de certificare din Marea Britanie. În Cluj-Napoca există acum mai multe complexe de birouri cotate la standarde internaționale înalte.

Dezvoltatorul maghiar Kesz a transformat clădirea ce trebuia să devină primul spital privat din oraș în spațiu de birouri și aparthotel, printr-o investiție de 20 de milioane de euro, prima a acestuia din România. Complexul Hexagon are 25.000 mp, fiind proiectat pentru 1.600 de spații de lucru și 52 de apartamente în regim hotelier.

Clădirea va grupa un supermarket, restaurant, săli de conferințe și de fitness. Imobilul ce trebuia să găzduiască cel mai mare spital privat din ţară a trecut în mâinile constructorului Kesz, după ce acţionarii companiei Pelican Impex, cu un spital în Oradea, nu au mai mai putut finaliza proiectul anunţat, de 50 de milioane de euro.

Un alt imobil de birouri din oraș, botezat Binarium, care găzduiește acum 600 de informaticieni, creat prin transformarea fostei fabrici de confecții Flacăra, a primit calificativul BREEAM Outstanding, a menționat Monica Bucurescu, inginer de vânzări la Schneider Electric, companie care a optimizat clădirea.

Aceasta dispune de sute de senzori și elemente periferice de comandă și control, o rețea distribuită de servere de automatizare și controlere care controlează infrastructura electrică, soluție de iluminat cu 1.500 de corpuri led, iluminat arhitectural, jaluzele exterioare. Sistemul permite integrarea și monitorizarea a 200 de contoare electrice, termice și de apă, în vederea înregistrării și monitorizării parametrilor de contorizare.

Compania Iquest, controlată de Cornelius Brody şi Octav Chicinaş, a cumpărat terenul de 2 ha din perimetrul fostei Flacăra pentru edificarea de birouri şi servicii. TACO Developments, vehicul imobiliar al Iquest, a plănuit şi două blocuri, proiectul fiind apoi modificat. Prima clădire este dotată cu două lifturi panoramice, cu vedere spre centru şi spre Piaţa Abator, iar pe pereţi există grădini verticale.

Acum Iquest ocupă partea din faţă a clădirii, iar Bosch, cea din spate. Parcările sunt la subteran, iar la suprafaţă vor fi amenajate spaţii verzi. În complex vor apărea alte 3-4 corpuri. Bosch a demarat anul trecut construirea propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca. Compania va investi 25 de milioane de euro în proiect. Noua clădire Bosch, de 17.000 mp, va concentra activităţile din mai multe locaţii ale Bosch din Cluj.

Primul imobil din complexul care se va ridica pe fosta platformă industrială Argos a fost certificat drept clădire "verde" BREEAM Excellent, cu patru stele. Ea face parte din complexul Record Park al dezvoltatorului belgian Speedweel.

Studiile și consultanța de mediu au fost realizate de ADP Green Buiding și Green Bau, iar partea de proiectare, de Biroul de Arhitectură Planwerk. Record Park este o investiție de 42 de milioane de euro. Atât clădirea de birouri de clasa A, cât și cele două blocuri programate vor avea câte șapte etaje.

Prima clădire cu certificat "verde" din Cluj-Napoca a fost Amera Tower, de pe Calea Baciului, iar prima din județ, hala Nokia din parcul industrial Tetarom 3 de la Jucu, preluată apoi de italienii de la De'Longhi.

Mai multe programe de certificare a sustenabilității clădirilor au apărut la nivel global, care încearcă să ofere o definiție a ceea ce înseamnă o clădire "verde". Astfel de programe sunt BREEAM (utilizat preponderent în Europa), CASBEE (Japonia), Green Star (Africa de Sud) și LEED (America de Nord).

Ce este BREEAM

BRE Environmental Assessment Method reprezintă o metodă de evaluare a performanței ecologice a clădirilor. Ea a fost elaborată în Marea Britanie de către Building Research Establishment (BRE). Este cea mai utilizată metodă folosită în prezent de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului. BREEAM reprezintă un standard pentru proiectare durabilă și a devenit instrumentul principal de evaluare a performanței ecologice a unei clădiri. Este aplicabil atât pentru clădirile existente, cât și pentru cele noi.

Comenteaza