Noile condiţii de intrare în Grecia. Ce măsuri trebuie să respecți în țară și care sunt amenzile

Noile condiţii de intrare în Grecia. Ce măsuri trebuie să respecți în țară și care sunt amenzile

Grecia a actualizat condiţiile de intrare în ţară.

Astfel, se menţin toate măsurile de prevenţie şi de izolare socială aflate în vigoare până la data de 3 iulie, noi măsuri urmând a fi anunţate în funcţie de evoluţiile situaţiei epidemiologice, informează MAE.
 
Pentru cursele aeriene interne măsurile se prelungesc până la data de 5 iulie. 
 
În intervalul 26 iunie – 3 iulie 2021, intrarea pe teritoriul R. Elene este permisă în continuare, tuturor persoanelor care prezintă rezultatul unui test rapid, efectuat în statul de provenienţă ori în cel de tranzit, nu mai vechi de 48 de ore de la data prelevării.
 
Această măsură este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani împliniţi. Rezultatul acestui test NU poate fi substituit cu cel al testului rapid care se efectuează aleatoriu după intrarea în Grecia, măsura fiind valabilă în continuare.
 
Noi reglementări ale autorităţilor elene urmează a fi anunţate în zilele următoare.
 
Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 12 ani. Persoane vaccinate pot intra, în continuare, în Grecia. Potrivit noilor reglementări, statul elen acceptă acum şi testele rapide.

Măsurile în vigoare în Grecia. Se mențin până la data de 3 iulie

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în interior, cât și în exterior, doar în spațiile aglomerate. Nerespectarea măsurii este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro.

Sunt permise deplasările dintr-un județ în altul. A fost eliminată măsura obligativității transmiterii unui mesaj tip SMS sau completarea declarației pe proprie răspundere la părăsirea domiciliului.

Începând cu data de 12 iunie 2021, circulația pe timp de noapte este restricționată pe tot teritoriul Greciei în intervalul orar 01:30 - 05:00. 

Sunt deschise restaurantele și unitățile de consum, doar cele care dispun de terase în aer liber și cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și protecție personală.

Sunt deschise plajele amenajate, cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și dezinfectare. Service-urile auto care efectuează inspecțiile tehnice auto (KTEO) funcționează doar cu programare prealabilă.

Pentru mijloacele de transport în comun de uz zilnic (autobuze de linie) este permisă circulația la o capacitate de maximum 65% din totalul de locuri.

Pentru mijloacele de transport și recreere turistică (tour bus, open bus, etc.) este permisă circulația la o capacitate de maximum 85% din totalul de locuri. Pentru autoturismele de uz public (taxi, UBER, etc.) cu capacitate de până la 7 locuri este permisă prezența a 3 pasageri plus 1 șofer. Excepție: familiile cu copii minori sau persoanele asistate.

Pentru autoturisme proprietate personală (indiferent de numărul de locuri) sau autoturisme cu până la 9 locuri, este permisă prezența a 4 persoane și un șofer (cu aceeași excepție privind copiii minori și persoanele cu probleme locomotorii). În cazul în care în vehicul se află persoane care sunt rude de gradul I sau II, atunci nu este necesară purtarea măștii. Excepție fac autoturismele care transportă membrii aceleiași familii. Purtarea măștii este obligatorie, nerespectarea măsurii fiind sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro.

Persoanele care doresc să se deplaseze către insule (cetățenii eleni și cetățenii străini cu vârsta de peste 12 ani) vor trebui să prezinte personalului feriboturilor, navelor și companiilor aeriene, după caz:

- o confirmare a vaccinării emisă după o perioadă de 14 zile de la efectuarea vaccinului complet (două doze sau una, în cazul vaccinului administrat în doză unică, confirmarea imunizării putând fi obținută de pe platforma guvernamentală emvolio.gov.gr);

- un test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare/îmbarcare; un test rapid sau autotest efectuat cu 24 de ore înainte de plecare (rezultatul trebuie înregistrat pe platforma națională selftesting-gov.gr);

- dovada prezenței anticorpilor ca urmare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, eliberată după 2 luni de la recuperare, cu valabilitate de maxim 9 luni.

Călătorii vor trebui să prezinte aceste documente înainte de îmbarcare personalului companiilor de transport maritim și aerian, care vor fi responsabile de efectuarea controalelor. Sunt exceptate de la această măsură persoanele care se vor deplasa înspre/dinspre insulele Evia, Lefkada și Salamina, în cazul cărora accesul se poate efectua atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană.

La îmbarcarea pe nave, toți pasagerii sunt obligați să completeze declarația aferentă îmbarcării. Totodată, persoanele care se îmbarcă în baza unui test negativ de tip self test sunt obligate să completeze și un formular privind rezultatul negativ al testului, care are valoarea juridică a unei declarații pe proprie răspundere.

Comenteaza