Nokia, calificativ în scădere de la companiile de audit, la un pas de "junk"

Nokia, calificativ în scădere de la companiile de audit, la un pas de
Producătorul de telefoane mobile Nokia, cu o fabrică la Cluj, a primit un calificativ în scădere de la compania de audit Standard&Poor's, de la A- la BBB+, informează Bloomberg.

Calificativul în scădere al S&P vine după ce şi agenţia Fitch a coborât la rândul său calificativul, de la BBB+ la BBB-, informează Mediafax. Conform Bloomberg, S&P a avertizat că ar putea reduce din nou ratingul, în timp ce Fitch a menţinut perspectiva negativă. Calificativul actual al Fitch pentru Nokia este cu o singură treaptă peste categoria "junk" (nerecomandată pentru investiţii), arat Mediafax.

Investitorii se aşteaptă ca Nokia să piardă ratingul "investment grade" (recomandat pentru investiţii) în urma erodării poziţiei de lider pe piaţa mondială a telefoanelor mobile, cauzată de concurenţa tot mai dură din partea iPhone-ului lansat de Apple şi a smartphone-urilor bazate pe softul Android al Google.

Totodată, Nokia a anunţat, joi, că directorul executiv pentru divizia de tehnologie, Richard Green, şi-a luat concediu fără plată.


Valoarea de piaţă a Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, a scăzut cu aproximativ 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de către Apple. Nokia este cel mai mare exportator al României în acest an, prin fabrica de la Cluj, şi a devansat fabrica de automobile Renault din Craiova.

 

Comenteaza