Premieră la Cluj: nivelul exporturilor judeţului, de 186,4 milioane de euro, l-a depăşit pe cel al importurilor, de 181,1 milioane, conform ultimului raport al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS). Producătorul de telefoane mobile Nokia, al doilea exportator al României, este principalul "vinovat" pentru plusul din balanţa comercială a judeţului, susţin specialiştii.
"Activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj în luna ianuarie 2011 se concretizează în realizarea unui volum de export în valoare de 186,4 mii de euro şi a unor importuri care însumează 181,1 mii de euro. Comparativ cu aceeaşi lună a anului 2010, exportul a crescut cu 48,%, iar importul, cu 15,4%", consemnează raportul privind principalii indicatori economico-sociali. "De când sunt eu director, nu ştiu ca judeţul să fi fost vreodată pe plus la balanţa comercială, deci asistăm la o premieră. Exporturile au urcat foarte mult datorită activităţii economice în creştere, ce înregistrează o majorare constantă începând cu 2007. Principale exporturi au fost nu numai de telefoane mobile de la Nokia, ci şi de produse de metalurgie, cabluri electrice, componente metalice, cabluri auto. Este foarte bine că facem mai mult export pentru că aducem mai multă valută în judeţ decât dăm altora", precizează Codrea Pop, director executiv al DRS.
Cifra de afaceri a combinatului metalurgic Mechel Câmpia Turzii s-a majorat în primul trimestru la 132,8 milioane de lei, faţă de 83,4 de milioane în aceeaşi perioadă din anul trecut, iar de la o pierdere de 18,3 milioane de lei în trimestrul I din 2010 a ajuns la un profit net de 1,6 milioane în primele trei luni ale acestui an, a informat directorul general Serghei Fedorov. "În primul trimestru din 2011 vânzarile Mechel Câmpia Turzii au fost astfel: 51% - export, 49% - piaţa internă. Creşterea exportului în comparaţie cu primul trimestru din 2010 este aproximativ cu 50%", a transmis Irina Şiman, responsabil de comunicare al Mechel International Holdings.
Producătorul de mobilier Sortilemn Gherla, al treilea exportator din topul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj pe 2008, îşi menţine personalul la nivelul de anul trecut. "Avem comenzi mai mari decât capacitatea noastră de producţie, dar încercăm să facem faţă printr-o eficienţă mai mare. Aşteptăm mai multe tranşe de echipament nou şi avem un proiect de centrală care să ne furnizeze o parte din necesarul de energie. Unul dintre cei mai mari beneficiari ai noştri este IKEA, dar avem şi alţii. În unitatea noastră lucrează 850-860 de oameni şi ne-am propus să îi păstrăm", ne-a declarat Călin Onişor, director comercial al Sortilemn.
"Excedentul balanţei comerciale a Clujului era de aşteptat. Nokia sau Emerson de-abia şi-au pornit activitatea pe când a început criza. Practic, Nokia nu exista în 2008. Conjuctura a fost bună la nivel naţional pentru că exporturile în primul trimestru au crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2010", precizează Andrei Rădulescu, analist financiar la compania Target Capital. "Dacă acest excedent se va menţine la Cluj, intrările mai mari de valută ar trebui să se reflecte în creşterea salariilor şi a preţurilor. Dacă Nokia a urcat foarte mult exporturile, majorarea se va reflecta în măriri de salariu. Ar fi bine ca la Cluj nu numai să se asambleze telefoanele mobile, ci să se şi producă acele componente care se aduc din alte părţi, pentru a mări valoarea adăugată. Faptul că Nokia şi-a desfiinţat partea de cercetare este un semn că, atunci când presiunea asupra salariilor va fi prea mare, ei vor muta şi fabrica în altă parte", spune Rădulescu.
Peste Dacia în afara UE
Nokia România, cu fabrică la Jucu, a fost anul trecut al doilea exportator din ţara noastră în Uniunea Europeană (UE), potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Principalii exportatori în UE în 2010 erau Automobile Dacia, Nokia România, Honeywell Technologies, OMV Petrom şi Daewoo Mangalia, iar în afara UE, Arcelor Mittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, Nokia România, Renault Industrie şi Automobile Dacia. În 2010 exporturile româneşti au fost de 37,2 miliarde de euro, iar importurile, de 46,7 miliarde.