Nokia Jucu trage în sus industria cu un miliard de euro în doi ani

Nokia Jucu trage în sus industria cu un miliard de euro în doi ani
Sectorul electronicii şi al hardware-ului a fost singurul din industria IT&C care a crescut anul trecut, înv reme ce în telecomunicaţii contracţia e severă - o scădere de aproape un sfert, relevă o analiză publicată astăzi de Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

Sectorul hardware şi electronică a crescut în ţară cu 43% anul trecut şi 16% în 2009. Cea mai importantă contribuţie la creşterea segmentului o are fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu, care a adăugat în doi ani peste un miliard de euro la cifra de afaceri a sectorului, relevă o analiză a sectorului. Producţia de la Nokia a compensat în 2009 scăderea din restul sectorului şi a accelerat creşterea în 2010. Totodată analiza arată că salariile au scăzut şi ele în industrie, cu cinci procente în 2009, din cauza reducerii veniturilor, îm schimb au crescut cu 10% anul trecut.

 

„Reducerea medie a fost de doar 5%, dar la multe din companiile confruntate cu dificultăţi, inclusiv la filiale de multinaţionale, scăderea salariilor a depăşit -10% şi chiar -20%. Ca şi în celelalte sectoare, cursul ascendent a fost reluat în 2010 cu o mărire de 9%, care a adus salariul mediu deasupra nivelului dinaintea crizei", arată studiul.

 

Vezi aici tot raportul (.pdf)

 

Comenteaza