Noua megacompanie energetică de la Cluj vrea să facă distribuție inteligentă

Noua megacompanie energetică de la Cluj vrea să facă distribuție inteligentă

Societatea Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj va introduce sisteme de management energetic inteligent în mai multe orașe din Transilvania, finanțate pe fonduri europene.

Operatorul al cărui acționar majoritar este Ministerul Energiei (48,7%), pregătește proiecte în aria sa de concesiune, care să includă și sisteme avansate de management al activelor rețelelor de distribuție. DEER a lansat o licitație de achiziție de infrastructură hardware și software, respectiv servicii de implementare și operaționalizare pentru un sistem avansat de management al activelor rețelei de distribuție.

Achiziția este necesară implementării a trei proiecte-pilot de rețele inteligente (smart grid) de distribuție a energiei în tot atâtea zone omogene de consumatori, din Oradea, Târgu-Mureș, Galați. Investiția e estimată la 73,5 milioane lei, plus taxa pe valoarea adăugată, iar data limită de trimitere a ofertelor este 22 martie.

Pentru aceste sisteme s-au depus cereri de finanțare către Ministerului Fondurilor Europene în vederea obținerii de fonduri nerambursabile pentru realizarea de proiecte de investiții în infrastructura energetică, prin intermediul axei prioritare 6 – promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, având ca obiectiv eeducerea consumului mediu de energie electrică în  locuințe.

Durata contractului ce urmează a fi atribuit va fi de maximum șapte ani, din care cel mult doi ani implementare și punere în funcțiune a sistemului, trei ani garanție și suport tehnic și doi ani postgaranție și suport tehnic.

Biroul de avocatură Radu şi Asociaţii, afiliat al EY România, a asistat grupul Electrica în procesul de fuziune prin care Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord Cluj a absorbit filialele Transilvania Sud şi Muntenia Nord. DEER devine din acest an cel mai important operator național de profil, cu afaceri anuale cumulate de 2 miliarde de lei.

În urma fuziunii, a rezultat o singură societate, DEER, activă în 18 judeţe, din trei zone geografice ale ţării, care deserveşte 3,8 milioane de utilizatori. Compania devine astfel cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, cu o acoperire de 40,7% din teritoriul României.

Biroul de avocatură va continua să sprijine grupul Electrica şi în procesul de implementare de după data efectivă a fuziunii, 1 ianuarie 2021. DEER are o arie de operare de 97.196 kmp. Societatea deservește peste 3,8 milioane de utilizatori prin intermediul unei rețele de 198.988 km de linii electrice.

Comenteaza