Nouă promisiune: centrul poștal de tranzit din Cluj, modernizat în acest an

Nouă promisiune: centrul poștal de tranzit din Cluj, modernizat în acest an

Horia Georgescu, directorul Companiei Naționale Poşta Română (CNPR), spune că noua linie de sortare automatizată va fi funcțională anul acesta la Centrul de Tranzit Cluj, care va genera o creştere a eficienţei pe lanţul de distribuţie şi livrare.

Aceasta urmează să genereze o creştere a eficienţei pe lanţul de distribuţie şi livrare, iar prin astfel de automatizări se realizează majorarea capacităţii de procesare a volumelor poştale, reducerea gradului de eroare umană, dar şi reducerea timpilor de livrare. Investiţia se ridică la 14,8 milioane lei.

Toshiba Europe, UTI Facility Management, Falcon Autotech (India) și asocierea Boewe Systec Austria - RoSystec au depus oferte la licitația CNPR. Investiția vizează dotarea CTC cu o linie de sortare automată a corespondenței și coletelor. La prima procedură nu s-a prezentat niciun ofertant.

Livrarea liniei de sortare, destinată dezvoltării capacității de procesare a coletelor și trimiterilor Prioripost (curierat rapid), trebuie efectuată în termen de doi ani de la semnarea contractului, comparativ cu 150 de zile la precedenta licitație.

Banii de investiții vin de la stat

Pentru automatizarea proceselor sale logistice, CNPR va înfiinţa Centrul de Tranzit Bucureşti Nord-Otopeni, o investiţie de 93,5 milioane de lei, care va duce la creşterea operabilităţii, sporirea eficienţei în viteza de prelucrare a volumului de trimiteri în capitală, reducerea timpilor de livrare şi creşterea cifrei de afaceri.

Până în 2023, CNPR va implementa un sistem informatic integrat şi centralizat, bazat pe tehnologii şi arhitecturi moderne care îndeplinesc cerinţele de performanţă, utilizare eficientă a resurselor de calcul şi securitate a datelor, cu menţinerea funcţionalităţii serviciilor existente.

Se va implementa un nou sistem informatic de gestiune care va înlocui modulele din aplicaţiile utilizate pentru domeniile economic, comercial, resurse umane, imobiliar, parc auto şi operaţional. Urmează achiziţii specifice componentelor hardware şi software, bugetul fiind de 128 de milioane de lei.

Un pas vital va fi autorizarea Poştei Române ca instituţie de plată pentru crearea birourilor financiare şi punerea la dispoziţia cetăţenilor a conturilor poştale, pentru a beneficia de o gamă largă de servicii financiare, integrate într-o singură soluţie software. Ulterior, va fi făcută trecerea de la conturi poştale, la conturi bancare.

Alte investiții vizează servicii esenţiale de comerț electronic, schimbarea flotei auto a companiei cu flotă electrică, serviciu de curierat complet automatizat introducerea roboticii (scanare coduri de bare – procese de sortare) şi inteligenţei artificială (programe de machine learning, optimizarea traseelor de curierat). Dezvoltarea şi optimizarea serviciilor vor beneficia de un credit de 200 de milioane lei de la banca de stat EximBank, bugetare proprie, accesare de fonduri nerambursabile.

Comenteaza