Noul CEO Cemacon Cluj: Nu cerşim subvenţii de la buget, cerem o strategie de securitate energetică

Noul CEO Cemacon Cluj: Nu cerşim subvenţii de la buget, cerem o strategie de securitate energetică
| Foto: ZF.ro

Daniel Șologon, noul CEO Cemacon Cluj, cere Guvernului să vină cu o abordare strategică în domeniul energiei pentru a asigura predictibilitate pentru marii jucători din industria românească.

Daniel Șologon, proaspătul CEO al Cemacon Cluj, companie producătoare de blocuri ceramice controlată de grupul Dedeman, cere statului român o abordare strategică, pe termen lung, în domeniul energiei, care să asigure predictibilitate de business pentru marii jucători din industria românească.

„În calitate de CEO al uneia dintre companiile importante din producţia românească, care este şi un angajator de top cu aproape 300 de angajaţi, mă întreb în ce condiţii şi cu ce efecte vom depăşi noi, precum şi alte  sectoare industriale de producţie, actuala criză energetică, în condiţiile în care am fost excluşi din pachetul de măsuri de plafonare a preţurilor.

Mai mult, mă preocupă faptul că lipseşte o strategie naţională de securitate energetică în care să fie cuprinse toate sectoarele industriei. În 2020, industria a contribuit cu o pondere de peste 20% la formarea PIB, deci vorbim de un sector strategic pentru economia românească. Modelul românesc de industrie se bazează mai mult pe companii mari, cu o valoare ridicată a activelor şi cu un număr de angajaţi mare.

În ciuda investiţiilor masive în eficientizare energetică derulate în ultimii ani, CEMACON, prin specificul activităţii, acela de producţie de blocuri ceramice, consumă peste 650.000 mc gaze naturale şi 1500 mwh energie electrică pe lună, în condiţii normale de activitate. Nu mai vorbesc de faptul că deschidem noi fabrici, care vor presupune un necesar crescut. Suntem un contribuabil important, producem cu materii prime exclusiv din România, profitul este reinvestit complet în România, avem un ritm de crestere si dezvoltare semnificativ şi este firesc să ne dorim un grad de predictibilitate cu privire la o serie de resurse de care suntem direct dependenţi în activitatea noastră. Şi sunt convins că sunt multe alte companii mari în aceeaşi situaţie.

Nu cerşim subvenţii de la bugetul statului, dar ne dorim condiţii echitabile şi predictibilitate, ca să putem opera pe o piaţă liberă în care concurăm cu mari companii multinaţionale”, a declarat Daniel Şologon, CEO Cemacon, citat de ZF.

64% din energia consumată de Cemacon, produsă de o centrală de cogenerare

Cemacon este lider de piață la blocuri ceramice în zona Transilvaniei, cu fabrici de cărămidă și în Zalău, și Recea.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei, finalizat în 2021, a fost o centrală de cogenerare care asigură până la 64% din energia electrică consumată, proiect realizat cu co-finanţare nerambursabilă, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 12,6 milioane lei.

CEMACON este companie listată la Bursa de Valori Bucureşti. Principalul acționar al CEMACON este DEDEMAN, cea mai mare companie antreprenorială românească după cifra de afaceri.

Comenteaza