Noul Cod al Muncii, cu sancţiuni penale, scoate contractele de muncă la lumină: numărul înregistrat la ITM s-a triplat

Noul Cod al Muncii, cu sancţiuni penale, scoate contractele de muncă la lumină: numărul înregistrat la ITM s-a triplat
Numărul contractelor de muncă încheiate în doar zece zile s-a triplat în zece zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce angajatorii au fost ameninţaţi cu sancţiuni penale în noul Cod al Muncii. "Sunt rezultate incontestabile", spune şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca. Inspectorii ITM au verificat relaţiile de muncă din Cluj însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti.


">

 

Este vorba în total de 3.713 contracte de muncă noi, faţă de 1.436 încheiate în perioada similară a anului trecut, 1-10 mai. Aceasta, după ce ITM, Garda Financiară, Jandarmeria şi Poliţia au făcut nu mai puţin de 175 controale în Cluj în primele zece zile ale acestei luni. Controalele s-au lăsat cu sancţiuni aspre: amenzi în valoare de 316.000 lei, dintre care pentru munca fără forme legale amenzile se cifrează la 235.000 de lei. "Finalitatea activităţilor este înregistrarea contractelor individuale de muncă, scoaterea contractelor la lumină. Asistăm la o triplare a înregistrărilor contractelor individuale de muncă", a declarat Roşca, adăugând că rezultatele sunt "incontestabile". "Sunt date statistice evidente, extrase din registrul de evidenţă al ITM", a mai spus Roşca.

 

Un număr de 30 de angajatori au fost sancţionaţi în doar zece zile de control. Cele mai multe sancţiuni pentru neîncheierea contractelor de muncă au fost semnalate în construcţii şi în comerţul cu amănuntul.

Comenteaza