Noul Conti, în aşteptarea autorizaţiei. Şantier din 2014

Noul Conti, în aşteptarea autorizaţiei. Şantier din 2014
Termenul pentru demararea lucrărilor de renovare a imobilului monument istoric e începutul anului viitor, fiindcă se aşteaptă autorizaţia de construire, susţine beneficiarul.

Cele 5 milioane de euro pentru achiziţia imobilului au fost transferate şi distribuite, potrivit reprezentanţilor lichidatorului judiciar care a gestionat procesul de vânzare a clădirii deţinute anterior de Ardeleana Alba Iulia, societate intrată în faliment.

Actele necesare lucrărilor au fost pregătite, susţine omul de afaceri Ioan Bene, noul proprietar, prin societatea Napocamin. „Documentele pentru autorizaţia de construire au fost depuse la primărie. Aşteptăm să se elibereze autorizaţia, ceea ce sperăm să se întâmple până de sărbători. Am făcut lucrările pe care puteam să le facem fără să intrăm în ilegalitate; am curăţat şi am pregătit locul pentru a putea începe lucrările, iar acum sperăm ca primăria să ne elibereze autorizaţia pentru a merge mai departe cu proiectul", a spus Bene. Termenul de şantier, iniţial estimat pentru acest an, trece în 2014. „Ne dorim ca din ianuarie să dăm drumul lucrărilor pentru primele două niveluri pe care se va interveni: subsol şi parter", a precizat Bene. Reprezentanţii primăriei încă nu au răspuns solicitării ZIUA de CLUJ privind stadiul în care se află analiza documentaţiei necesare lucrărilor .


Acum câţiva ani, Ardeleana a obţinut autorizaţia de construire pentru renovarea clădirii şi schimbarea destinaţiei din hotel în galerii comerciale, însă aceasta a expirat între timp, iar acum planurile au fost modificate de către noul proprietar. Proiectul de renovare şi documentaţia pentru autorizarea lucrărilor sunt în lucru de câteva luni, tranzacţia prin care clădirea a trecut de la Ardeleana la Napocamin Cluj, prin lichidatorul judiciar, fiind semnată încă din septembrie. „Banii s-au încasat şi s-au distribuit", a precizat Emil Gros, reprezentantul lichidatorului Expert Insolvenţă Hunedoara (EIH). El explica la încheierea tranzacţiei, că suma de 5 milioane de euro urma să se achite în 20 de zile, prin credit de la Banca Italo Romena (BIR), cea care finanţează în mare parte achiziţia, suma urmând să se distribuie creditorilor, cea mai mare parte către aceeaşi bancă.

Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro. Planurile prevăd amenajarea la subsol a unui club, la parter urmând să funcţioneze un restaurant, dar şi un spaţiu de evenimente, la etajul I apar săli de conferinţe, dar noul Continental va avea şi camere de hotel. Pentru a pune în practică proiectul, termenul de şantier estimat e de trei ani, însă clădirea ar urma să fie pusă în funcţiune etapizat. Partea de club şi cea de evenimente, cu primul nivel restaurat, vor fi gata într-un an de la obţinerea autorizaţiei, a estimat beneficiarul.

Drumul falimentului

EIH a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare a fostului hotel New York-Continental, aflat pe lista de active a Ardeleana. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii nu s-a reuşit adjudecarea clădirii, iar autorităţile locale nu au vrut să-şi exercite dreptul de preemţiune. Ulterior, Bene a făcut o ofertă de 5 milioane de euro, aşa că s-a decis trecerea la procedura vânzării directe. Conform EIH, suma e asigurată prin credit de la BIR, creditorul principal al Ardeleana. Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp.

Comenteaza