Numărul cultivatorilor de plante energetice creşte de la an la an

Numărul cultivatorilor de plante energetice creşte de la an la an
Numărul cultivatorilor de plante energetice a crescut în 2015 la 442 față de 320 în 2014, suprafața solicitată la plată în 2015 fiind de 5.000 ha.

„Ministerul Agriculturii vine în sprijinul investitorilor care îşi propun să activeze în producţia de biomasă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă posibilitatea finanțării investițiilor în producerea și utilizarea  energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecția mediului, de atenuarea efectelor schimbărilor climatice și de adaptare la acestea și la creșterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice”, a menţionat ministrul Achim Irimescu
 
Culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăți directe din fonduri europene, cât și la ajutorul național tranzitoriu finanțat din bugetul național. Tot din bugetul național cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă de 21 euro/1.000 l motorină. 
 
Cuantumul nominal al sprijinului pentru 2016 este de 1,8 lei/l, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 l/ha. Irimescu a participat la dezbaterea „Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa”, organizată de New Strategy Center, axată pe soluţii alternative pentru obţinerea independenţei energetice, biomasa fiind subiectul principal. 

Comenteaza