O celebră bancă dispare la finele anului, după trei decenii de activitate. A fost cumpărată de BT, nr. 1 în piață

O celebră bancă dispare la finele anului, după trei decenii de activitate. A fost cumpărată de BT, nr. 1 în piață
| Foto: Arhiva

A fost stabilită data efectivă a fuziunii prin care Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, urmează să absoarbă Bancpost, sub condiţia obţinerii aprobării BNR.

Este vorba despre ultila zi din an, adică data de 31 decembrie 2018. 

"La această dată, Bancpost îşi încetează existenţa, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare şi transmiterea universală a întregului său patrimoniu către Banca Transilvania care astfel dobândeşte drepturile şi este ţinută de obligaţiile Bancpost", se menţionează în proiectul de fuziune dintre cele două instituţii bancare.

Bancpost a fost înființată la 1 iulie 1991, prin Hotărâre de Guvern, în urma reorganizării sectorului comunicațiilor și preluării unei părți a activelor companiei publice RomPostTelecom. Bancpost a fost autorizată de BNR la acel moment să opereze ca bancă universală, comercială și de economii.

Tranzacţie de 178 milioane de euro

Bancpost a fost achiziționată la 75% din valoarea activului net, pentru 178 de milioane euro. Pentru ERB Retail, BT a plătit 40,42 milioane de euro (77% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing, 6,79 milioane euro (63% prețul de piață al acțiunilor/valoarea contabilă). În plus, BT a preluat un împrumut subordonat în valoare de 80 milioane euro pentru Bancpost.

Omul BT din fruntea Bancpost 

Leontin Toderici a primit, la începutul lunii iunie 2018, aprobarea Băncii Naționale a României pentru exercitarea funcției de director general – CEO al Bancpost. El este mandatat de Banca Transilvania să coordoneze integrarea Bancpost, ERB Retail Services şi ERB Leasing în grupul financiar BT.

Cu peste 20 de ani de experiență în banking, Toderici a fost, din 2013, director general adjunct - Chief Operations Officer la BT. De-a lungul timpului a coordonat proiecte de importanță strategică pentru grupul financiar BT, iar două dintre acestea înseamnă premiere mondiale: înlocuirea core-bankingului BT cu soluția Oracle Flexcube având ca platformă tehnică tehnologia Exadata şi Exalogic, respectiv lansarea serviciului de transfer de bani Western Union prin intermediul bancomatului. Este doctor în informatică economică şi absolvent al EMBA CNAM Paris – Academia de Studii Economice Bucureşti.

A terminat Facultatea de Automatică şi Calculatoare în cadrul Universității Tehnice, precum şi Facultatea de Științe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai, ambele Cluj-Napoca. BT a devenit în aprilie proprietar al pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de Eurobank Group la Bancpost, respectiv al acțiunilor deținute la ERB Retail Services şi ERB Leasing.

Banca Transilvania: nr. 1 în piață, nr. 1 și la bursă

BT a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depăşind pentru prima dată BCR la finalul semestrului I din 2018. Grupul BT controla la finalul lunii iunie a acestui an active în valoare de 75,3 miliarde de lei, față de cele de 70 de miliarde ale grupului BCR. În cazul BT cifrele includ și rezultatele Bancpost, bancă preluată la finele anului trecut. Pe locul trei în topul național al activelor se situa BRD.

Banca din Cluj are 2,2 milioane de clienţi, 7.000 de angajați şi aproape 500 de sedii. Este prima instituție bancară care a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti. Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor, are aproape 3% din piață, peste 1 milion de clienți şi 147 de sedii.

Comenteaza