O companie de audit din Big 4 îi învaţă pe clujeni despre TVA-ul la încasare

O companie de audit din Big 4 îi învaţă pe clujeni despre TVA-ul la încasare
Specialiştii companiei de audit din Big 4 Ernst & Young se întâlnesc astăzi cu liderii companiilor din Cluj-Napoca pentru a discuta despre implementarea sistemului TVA la încasare începând de la 1 ianuarie 2013.

 

Aceştia detaliază într-un seminar noile prevederi fiscale conform cărora exigibilitatea TVA intervine în momentul încasării facturii sau efectuării plăţii. Prezentările vor include şi discuţii privind implicaţiile acestor schimbări pentru companiile din regiune, avantajele, dezavantajele şi consecinţele asupra întregii activităţi economice a firmelor care aderă la acest sistem la începutul anului viitor, arată compania de audit într-un comunicat de presă.

„Acest nou sistem poate însemna atât o oportunitate prin efectul pozitiv asupra numerarului companiilor furnizoare sau prestatoare, dar poate determina în acelaşi timp o întârziere în exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achiziţionează bunuri şi servicii", explică Ioana Iorgulescu, Senior Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică al Ernst & Young România.

"Implicaţiile pentru companiile care vor fi obligate să adere la acest sistem sunt însă mai extinse şi trebuie adresate cu o atenţie deosebită. Procedurile interne de facturare şi raportare trebuie revizuite pentru a răspunde noilor cerinţe de monitorizare. Mai mult decât atât, sistemele IT vor necesita recalibrări care implică eforturi şi costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada următoare".

La seminarul de astăzi participă 100 de reprezentanţi de companii din Cluj-Napoca.

Etichete
Comenteaza